Podaci DZS-a

Prosječna neto plaća u srpnju u Hrvatskoj 7.046 kuna. Evo gdje su najveće, a gdje najmanje plaće

Hina

Snimio: Mateo Levak

Snimio: Mateo Levak

Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za srpanj iznosila 39,42 kune, a bruto 53,08 kunaProsječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za srpanj iznosila je 7.046 kuna, što je na godišnjoj razini nominalno više za 4,8 posto, a realno za 1,9 posto, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS).


U odnosu na plaću za lipanj, prosječna isplaćena neto plaća za srpanj je bila nominalno manja za 1,8, a realno za dva posto.


Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za srpanj isplaćena je u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, u iznosu od 10 .624 kune, a najniža je isplaćena u proizvodnji odjeće, u iznosu od 4.462 kune.
Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za srpanj ove godine iznosila je 6.000 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od toga iznosa.


Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za srpanj iznosila je 9.488 kuna, što je nominalno više za 3,4 posto, a realno za 0,6 posto u odnosu na lanjski srpanj.


U odnosu na plaću za lipanj, prosječna bruto plaća bila je nominalno manja za 1,9 posto, a realno za 2,1 posto.


Podaci DZS-a pokazuju da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za srpanj iznosila 39,42 kune, a bruto 53,08 kuna.


U srpnju je prosječna neto satnica bila za 2,2 posto manja nego u mjesecu ranije, a na godišnjoj razini je porasla za 8,8 posto.


Bruto satnica je bila 2,3 posto manja na mjesečnoj, a 7,4 posto veća na godišnjoj razini.


U srpnju je bilo prosječno 175 plaćenih sati, što je 0,6 posto više nego u lipnju. Najveći broj plaćenih sati bio je u vodnom prijevozu (186), a najmanji u socijalnoj skrbi bez smještaja (161).