Sabor

Promjene Ustava: Bošnjaković uvjeren u konsenzus, oporba poslala poruku HDZ-u

Hina

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELLPredsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Dražen Bošnjaković (HDZ) izrazio je u utorak uvjerenje da će se uspjeti postići konsenzus oko promjene Ustava u dijelu koji se tiče referenduma.


Nitko ne moli nikoga ništa, nema nametanja ni ucjena, mi se pokušavamo dogovoriti, ako ne nude konsenzusa neće biti promjena i ostati će situacija kakva je sada a za koju su se svi složili da je loša, poručio je  Bošnjaković predstavljajući zastupnicima nacrt prijedloga izmjene Ustava.


Nacrtom se predlaže smanjenje broja birača koji mogu zatražiti raspisivanje državnog referenduma s dosadašnjih 360.000 na 250.000 birača, te da kvorum odlučivanja na referendumu kada je riječ o promjeni Ustava ili organskih bude 30 posto od ukupnog broja birača.
Bošnjaković je podsjetio da se oko izmjena Ustava raspravljalo na nekoliko sjednica Odbora, uvjeren kako nakon rasprave na plenarnoj sjednici i dodatnih konzultacija s klubovima će doći do konačnog prijedloga i promjene Ustava.


Promjene se odnose samo na referendum


Dodao je da je odmah na početku pregovora jasno poručeno da se promjene odnose isključivo na referendum i da se neće otvarati druga pitanja poput pobačaja jer bi se oko toga teško dogovorili.


„Nema potrebe da se tako nešto ugradi u Ustav jer postoji zakon koji to pitanje vrlo pristojno regulira, možda je veći problem provedba tog zakona nego da to bude u Ustavu”, poručio je Bošnjaković Sandri Benčić (Možemo!) koja je ustrajala na uvrštenju u Ustav prava žena na izbor.


O pravu žena na izbor postoji visoka razina konsenzusa u Hrvatskoj, to pitanje tiče se većine jer žene su većina u Hrvatskoj RH a one su kontinuirano izložene poniženjima i nemogućnosti ostvarenja osnovnog zdravsvenog prava , kazala je Benčić.


Hrvoje Zekanović (HDS) ocijenio je povezivanje izmjena Ustava vezanih za referendum s pobačajem smiješnim i izgubljenošću u političkom prostoru. „Hvataju se jedine teme na kojoj mogu zaraditi neki jeftini politički bod”, ocijenio je.


Mlinarić: To je kozmetička promjena


Davor Dretar (DP) i Stipo Milinarić (DP) upozorili su na neuređenost popisa birača na što je Bošnjaković odgovorio kako nema dvojbe da su popisi neuređeni istaknuvši da na tome treba raditi.


„Ono je kozmetička promjena pogotovo ako zna da se popisi birača i stanovništava nisu usklađeni”, kazao je  Mlinarić.


Neuređenost popisa birača smeta i Nikoli Grmoji (Most) koji pita zašto se vladajući nisu time pozabavili.


Marijan Pavliček (Suverenisti) smatra da se promjenom Ustava ništa neće promijeniti, narod će i dalje biti zakinut za izjašnjavanje na referendumu budući da će 15 zastupnika, Vlada ili predsjednik RH moći tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja „A svi znamo da je Ustavni sud tijelo koje uvijek pogoduje vladajućima” , ustvrdio je.


„Silna energija se ulaže za bacanje prašine u oči, jednostavnije bi bilo da ste ukinuli odredbu o narodnom neposrednom odlučivanju”, poručio je Željko Sačić (Suverenisti).


Moraju postojati određeni kontrolni mehanizmi, promjene nisu kozmetičke, uzvratio im je Bošnjaković.


Anka Mrak Taritaš (GLAS) ocijenila je da su se vladajući kod promjene Ustava postavili na način “uzmi ili ostavi”.


Saborska oporba: Ako želi naše glasove, HDZ mora čuti naše zahtjeve


Saborska oporba ponovila je u utorak zamjerke na predložene ustavne promjene te poručila HDZ-u da, ako želi njene glasove mora čuti i njene zahtjeve, a iz HDZ-a uzvraćaju da ustrajavanje na partikularnim, stranačkim interesima neće dovesti od potrebne dvotrećinske većine.


Predložene se promjene tiču isključivo referenduma, no lijeva oporba ustrajava da se na ustavnoj razini riješi pitanje pobačaja, odnosno, slobode izbora svake žene.


Ako želite naš glas za ustavne promjene, ugradite u njih osigurač kojim će se onemogućiti bilo kakva erozija ljudskih prava, a osobito prava žena na izbor, poručila je Vesna Nađ (Socijaldemokrati).


Peđa Grbin (SDP) vladajućima spočitava da je test ustavnih promjena u drugom koraku gotovo isti kao onaj kad se pristupalo promjeni Ustava, da nije uvažio stavove svih koji sudjeluju u promjeni Ustava.


To samo pokazuje da nositelj promjene, vladajući, još ne razumiju da bez uvažavanja stajališta drugih do promjene Ustava neće doći, kazao je Grbin i poručio da zbog toga, Klub SDP-a u ovoj fazi ne može podržati predloženo.


Hrvoje Zekanović (HDS) uzvraća mu da se ne radi novi Ustav, nego samo mijenja postojeći u dijelu koji se tiče referenduma. „Ubijanje nerođenih je dozvoljeno zakonom i nije mi jasna želja ljevice da se taj loš zakon implementira u Ustav“, izjavio je.


Peović: Pravo na pobačaj treba vratiti u Ustav


Katarina Peović (RF) vladajućima poručuje da je u javnoj raspravi o ustavnim promjenama, koju su otvorili i „koju fingirate“, 90 posto komentara išlo na temu koju je pokrenula RF, a prihvatila lijeva opozicija, a to je vraćanja prava na pobačaj u Ustav. „To je pravo bilo upisano 1990. u nacrt Božićnog Ustava  i nestalo po nalogu Kaptola u jednom danu, na putu od Krka do Zagreba“, kazala je i naglasila kako to pravo treba vratiti u Ustav zbog niza razloga.


Željko Sačič (HS) predložene promjene vidi kao namjeru vladajućih da se u potpunosti dokine neposredna demokracija. Uvjeti koje ste naveli, umrtvit će svaki pokušaj narodne inicijative, ocijenio je i poručio da prijedlog koji je pred zastupnicima, treba odbaciti.


Ako želi opstati, Hrvatska mora prestati biti HDZ-ova, kazala je Dalija Orešković (Centar), tumačeći kako je država HDZ-ova jer je skrojena po potrebama i interesima HDZ-a, a ne cijelog naroda.


Kad je riječ o predloženim ustavnim promjenama, tvrdi da se tu ne radi o želji HDZ-a da popraviti odredbe o referendumu, da to je samo alibi. „HDZ želi pokazati može li žetonizirati dio oporbe, a upravo to ovih dana i čini“, izjavila je.


Želite li otvoriti raspravu o stvarnim promjenama Ustava, na takav dijalog smo spremni, poručila je vladajućima.


Grmoja: Pozivam oporbu da prestane pregovarati sa vladajućima 


Predloženim izmjenama nezadovoljan je i Most, tvrdi da idu u smjeru dodatnog otežavanja referendumskog izjašnjavanja građana. Pozivam oporbu da prestane pregovarati sa vladajućima, čemu daljnji pregovori oko izmjene Ustava, ali  i obuke ukrajinskih vojnika, kazao je Nikola Grmoja.


I Davor Dretar (DP) pita se kako raspravljati o referendumu, kad imamo pola milijuna nepostojećih birača, odnosno kad ne znamo koliko ih uopće imamo. U startu je potpuno nelogično i nelegitimno razgovarati o ustavnim promjenama dok se popisi birača ne srede, rekao je zastupnik.


HDZ-ov Branko Bačić konstatira kako sve izrečeno pokazuje da postoje potpuno oprečni stavovi o pristupu i dodatnom uvođenju instrumenta prekida trudnoće u Ustav. Čuli smo da postoje oni koji su za to i oni koji se protive, kazao je i dodao kako i HDZ ima neke svoje stavove što bi trebalo ući u Ustav, ali ih nisu isticali, jer znaju da se u tom dijelu neće postići konsenzus.


Ako inzistiramo samo na partikularnim, stranačkim interesima, nećemo postići potrebnu većinu, istaknuo je Bačić.