Prvi učinci

Promet na graničnom prijelazu Klek u dva dana “rada” Pelješkog mosta skoro prepolovljen

Hina

Foto S. Drechsler / D. Kovačević

Foto S. Drechsler / D. Kovačević

"To je potvrda koliko nam je izgradnja mosta bila nužna, ne samo za naše ljude, već i strane turiste u Hrvatskoj", napisao je BožinovićMinistar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u petak kako je dva dana nakon otvaranja Pelješkog mosta za promet, u jeku turističke sezone, broj putnika na graničnom prijelazu Klek manji za 42 posto u odnosu na prošli tjedan.


“To je potvrda koliko nam je izgradnja mosta bila nužna, ne samo za naše ljude, već i strane turiste u Hrvatskoj”, napisao je Božinović na twitteru.


Voditelj Odjela za promet Hrvatskih cesta Slaviša Babić u srijedu je rekao kako će za most ovaj i sljedeći tjedan biti udarni.
Pelješki most, jedan od najvećih projekata u EU-u i najveći u Hrvatskoj koji je financiran sredstvima Europske unije, svečano je otvoren u utorak navečer, a redovan promet u oba smjera preko mosta koji povezuje jug Hrvatske s ostatkom države krenuo je u ponoć.


Most prelazi preko morskog tjesnaca širine 2140 metara, dug je 2404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara.


Gospodarski je iznimno značajan za cijelu državu, ponajprije Dubrovačko-neretvansku županiju, a njegovim otvaranjem dokinut je teritorijalni diskontinuitet nastao prije više od 300 godina kada je tadašnja Dubrovačka republika prepustila dio obale Otomanskom carstvu.