NISU ZA PREHRANU

Proizvodi “Hummus – Organski” i “Bio zone namaz slanutak” povučeni iz prodaje zbog povećane količine pesticida

Hina

Bio zone namaz slanutak pečena paprika175 grama treba upotrijebiti do 20.listopada, 22. listopada i 4. prosinca, a na tržište ga stavlja Konzum plus.ZAGREB – Zbog sjemenki sezama u kojima je utvrđena povećana količina pesticida etilen oksida Ministarstvo poljoprivrede s tržišta je povuklo proizvode “Hummus – Organski” i Bio zone namaz slanutak pečena paprika.


Ministarstvo je obavijestilo potrošače da “Hummus – Organski 260g Nutrigold” LOT: 20200903 upotrijebe do 3. rujna, LOT: 20201023 do 23 listopada, a LOT: 20201110 do 10.studenoga. Proizvode na tržište stavlja Galleria Internazionale.


Bio zone namaz slanutak pečena paprika175 grama treba upotrijebiti do 20.listopada, 22. listopada i 4. prosinca, a na tržište ga stavlja Konzum plus.
“U proizvodnji gotovih proizvoda korištene su sjemenke sezama u kojima je utvrđena povećana količina pesticida etilen oksida”, ističu u Ministarstvu.


Stoga proizvodi nisu u skladu s Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća od 23. veljače 2005. o maksimalnim razinama ostataka pesticida u hrani ili hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla.


Nisu u usklađeni ni s Direktivom Vijeća Europe i Uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.