Sazvana skupština vjerovnika

Prodaja Česima ili natječaj? Idući tjedan trebao bi se raspetljati čvor oko budućnosti Uljanik brodogradilišta u stečaju

Orjana Antešić

Foto SLAVEN BRANISLAV BABIĆ/PIXSELL

Foto SLAVEN BRANISLAV BABIĆ/PIXSELL

Ponuda češkog ulagača za dvadeset milijuna kuna više od nominalne vrijednosti udjelaRIJEKA – Idući tjedan bit će jasnije u kojem će se pravcu raspetljati čvor koji se stvorio oko najavljene prodaje većinskog udjela u pulskom škveru Uljanik Brodogradnja 1856.


Na prijedlog stečajnog upravitelja Lorisa Raka, sudac Trgovačkog suda u Pazinu Ivan Dujić za 15. prosinca sazvao je Skupštinu vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju, koje je imatelj 54,77 posto udjela u novom pulskom škveru, na kojoj će se iznova odlučivati o načinu i uvjetima prodaje poslovnih udjela. Kao što je poznato, Skupština vjerovnika ovog propalog Uljanikovog društva, u kojoj država kao najveći pojedinačni vjerovnik ima presudno pravo glasa, još je u srpnju ove godine donijela odluku da se ide na unovčenje udjela, ali po početnoj cijeni od 208,3 milijuna kuna, sve u skladu s prihvaćenim elaboratom procjene prema kojoj Uljanik Brodogradnja 1856 vrijedi 380,3 milijuna kuna.


Premda je stečajni upravitelj, uz suglasnost Odbora vjerovnika dobio ovlaštenje da provede prodaju, Loris Rak u listopadu ove godine ide na novo sazivanje Skupštine vjerovnika, tražeći ovog puta dodatno “zeleno svjetlo”, i to za čisto tehničke detalje same prodaje odnosno dinamiku namjeravanog raspisa međunarodnog tendera.


Unatoč zahtjevu za hitnim očitovanjem,resorna ministarstva nisu se očitovala – Loris Rak / Foto Arhiva NL


Tražbine radnika
Za vrijeme te, u svakom slučaju, odužene pripreme za prodaju većinskog poslovnog udjela, od stečajnog Lorisa Raka imali smo prilike čuti kako postoje iskazi interesa od više potencijalnih ulagača za ulazak u vlasničku strukturu pulskog škvera. Tih nekoliko mjeseci proteka od formalne odluke i dozvole Skupštine vjerovnika Uljanik brodogradilišta da se krene u prodaju, rezultiralo je na kraju da je jedna ponuda stigla i prije samog raspisa tendera i postupka due diligence-a. Kao što je poznato, češki holding CE Industries, koji je preko jednog od svojih društava već preuzeo grupu “Đuro Đaković”, 18. listopada dostavlja pismo namjere, a 3. studenog i obvezujuću ponudu za kupnju 54,77 posto udjela u Uljanik Brodogradnji 1856, i to neposrednom pogodbom za iznos od 155 milijuna kuna. Prema dostupnim informacijama, ponuda je validna 45 dana.


Ponuda češkog ulagača za dvadeset milijuna kuna više od nominalne vrijednosti udjela, a bolje upućeni odmah će povezati da se tim iznosom taman nekako u cijelosti pokrivaju preostale tražbine radnika bivšeg Uljanik brodogradilišta, kao vjerovnika prvog višeg isplatnog reda. Međutim, problem je što se država, kao najveći vjerovnik, već usuglasila s procijenjenom vrijednosti pulskog škvera slijedom koje se većinski udjel trebao oglasiti za početnih 208 milijuna kuna odnosno 53 milijuna kuna više od iznosa koje nude Česi.


Stečajni upravitelj Loris Rak traži hitno očitovanje države, odnosno resornih ministarstava gospodarstva i financija, i to po dva osnova. Osim što je najveći i ključni vjerovnik Uljanik brodogradilišta u stečaju, država je ujedno drugi najveći udjelničar u Uljanik Brodogradnji 1856, kojeg je dokapitalizirala i time stekla 42,1 posto udjela.


U CERP-u šute


Dojam neuštimanosti oko toga koliko zapravo vrijedi novi pulski škver i načina na koji će se unovčiti dodatno je raspirila i činjenica da je Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), koji raspolaže državnim udjelom u novom pulskom škveru, baš nekako u vrijeme kad je češki investitor istupio s pismom namjere, naručuje novu procjenu vrijednosti društva Uljanik Brodogradnja 1856. Objašnjenje koje smo dobili iz CERP-a bilo je kako zbog zakonskih ograničenja i propisa ne mogu koristiti elaborat koji je već naručilo i platilo Uljanik brodogradilište u stečaju, dakle, istog onog kojeg su prihvatili predstavnici države, sjedeći i glasujući u Odboru i Skupštini vjerovnika. Rok za završetak CERP-ovog elaborata bio je 7. studeni, no otad ni glasa o sadržaju tog dokumenta.


Ponovno šaljemo upit CERP-u, no osim što su potvrdili da su zaprimili naručeni elaborat, ništa iz njegova sadržaja nisu htjeli otkriti, uz objašnjenje da ne mogu iznositi detalje dok se o tom dokumentu ne raspravi na sjednici Upravnog vijeća CERP-a. Također, naveli su i da su za ponudu češkog investitora CE Industries doznali iz medija te da se o njoj ne mogu očitovati jer da se ista odnosi na samo poslovni udjel Uljanik brodogradilišta u stečaju. Međutim, ako CERP ne treba zauzimati stav oko ponude o kojoj odlučuje vijeće vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju, kako su to u svom odgovoru zaključili, čemu onda izrada procjene vrijednosti pulskog škvera s njihove strane? Od listopada do danas, Upravno vijeće CERP-a, u kojem sjedi sedam ministara, među kojima i ministar financija te gospodarstva, sastalo se dva puta, ali u službenim objavama nigdje se ne spominje da je bilo riječi o Uljanik Brodogradnji 1856 i procjeni vrijednosti te tvrtke.


Unatoč zahtjevu za hitnim očitovanjem, stečajni upravitelj Uljanik brodogradilišta Loris Rak u svom dopisu Trgovačkom sudu u Pazinu navodi kako od resornih ministarstva nije zaprimio ništa te da s obzirom na rok važenja ponude češkog investitora od 45 dana, nije u mogućnosti dalje čekati i predložio je sudu sazivanje Skupštine vjerovnika za idući tjedan.