Nitko ih ne doživljava

Pripravnici u neizvjesnosti: Beroš poziva umirovljenike, a 1.277 mladih godinama čeka rad u bolnici

Portal Novi list

S prosvjeda pripravnika 2012. godine / Foto Davor Kovačević

S prosvjeda pripravnika 2012. godine / Foto Davor Kovačević

U Hrvatskoj nedostaje nekoliko tisuća medicinskih sestara, a mi sjedimo kod kuće i čekamo posao, upozorava Josipa Maras, koja uzaludno čeka odraditi svoj stažNakon što je ministar Vili Beroš zbog širenja pandemije koronavirusa pozvao umirovljene zdravstvene radnike da se reaktiviraju i pomognu osoblju u bolnicama, javili su se mladi koji već duže vrijeme čekaju priliku da uopće počnu raditi u zdravstvenom sustavu.


Riječje o čak 1.277 obrazovanih zdravstvenih radnika, prvostupnika i magistara fizioterapije, radne terapije, radiološke tehnologije, sanitarnog inženjerstva, medicinsko-laboratorijske dijagnostike, primaljstva te srednjoškolskih zanimanja, kao što su fizioterapeutski tehničari, sanitarni tehničari, zdravstveno-laboratorijski tehničari, dentalni tehničari, medicinske sestre itd.


Svi oni godinama čekaju pripravništvo, koje je uvjet da počnu raditi u zdravstvu, a okupili su se u zatvorenoj Facebook grupi “Pripravnici u neizvjesnosti”, piše Večernji list.


Čekaju po godinu, dvije, pet…
Po zakonu, oni su dužni odraditi pripravnički staž u trajanju od 12 mjeseci kako bi stekli uvjeti za polaganje stručnog ispita i dobili licencu za samostalan rad. Međutim, na to pripravništvo čekaju po godinu, dvije, pa i pet.


“Dok čekamo natječaj za pripravnike, moramo biti prijavljeni na Zavod za zapošljavanje i ne smijemo biti zaposleni izvan struke, u protivnom se ne možemo javiti na eventualni natječaj. No, iako je pripravništvo obavezno, ono se ne raspisuje. Ove je godine bilo obustavljeno zbog COVID-a te je u rujnu omogućeno samo 170 pripravničkih mjesta na razini cijele države za sva zdravstvena zanimanja” opisuje za Večernji list Nikolina Bočkaj, prvostupnica fizioterapije, ovu apsurdnu situaciju.


I sama čeka pripravništvo od rujna prošle godine. Pripravnički staž ukinut je liječnicima, medicinskim sestrama, stomatolozima, farmaceutima, primaljama i biokemičarima koji su počeli školovanje od 2013. godine.


Josipa Maras završila je četverogodišnju srednju školu za medicinske sestre 2013., nakon čega je završila i studij fizioterapije. Želi ipak raditi kao medicinska sestra, ali kako je iz zadnje generacija koja je to obavezna, mora odraditi staž, a do danas ga nije dobila.


Nedostaje tisuće sestara, a mi sjedimo kod kuće


“U Hrvatskoj nedostaje nekoliko tisuća medicinskih sestara, a mi sjedimo kod kuće i čekamo posao! U grupi nas je dvadesetak medicinskih sestara koje po starom programu moraju odraditi pripravništvo. Sad je u Dubravi raspisan staž za jednu sestru, javila sam se i nadam se da će me primiti”, rekla je Josipa.


I bez zastoja zbog pandemije situacija je bila neodrživa jer se svake godine odškoluju nove generacije zdravstvenih radnika koji isto tako trebaju staž. Izračunali su da će ovim tempom i kvotama za njih 1.277 trebati više od sedam godina da ostvare pripravništvo, ne računajući nove generacije, pa poručuju: “Ako je obavezno, zašto nije omogućeno, ako se ne može omogućiti, zašto se ne ukine?”


Obraćali su se pojedinim komorama, Ministarstvu zdravstva, ali bez odgovora.


“Nitko nas ne doživljava, a svi bismo itekako bili korisni u zdravstvu. Recimo, fizioterapeuti mogu itekako puno pomoći onima koji prebole COVID, ljudima nakon respiratora, možemo ih uvježbati kako pravilno disati. Pristali bismo i na manju plaću kako bismo odradili tu godinu”, govori Nikolina Bočkaj.


Beroš svjestan problema


Ministar Vili Beroš svjestan je problema.


“Pripravnički staž zdravstvenih radnika propisan je zakonom i važan je za pripremu zdravstvenih radnika za samostalan rad. Do 2020. godine dugi niz godina staž se financirao iz sredstava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.


Za 2020. godinu kvota HZZ-a je 170 pripravnika, stoga ćemo zajedno s drugim dionicima poduzeti mjere kako bi se preostalim zdravstvenim radnicima osiguralo obavljanje pripravničkog staža.


To je jedan od brojnih naslijeđenih problema s kojima se suočava Ministarstvo zdravstva te unatoč brojnim izazovima aktualne pandemije tražimo rješenja i za ta pitanja. U nekoliko navrata kontaktirali smo Zavod za zapošljavanje kako bismo odredili konkretne korake”, odgovorio je ministar Večernjem.


Komora pokrenula rješavanje problema


Hrvatska komora medicinskih sestara prepoznala je problem i prije dva tjedna pokrenula njegovo rješavanje, kaže Mario Gazić, čelnik te komore.


“Prikupili smo podatke od medicinskih sestara bez odrađenog pripravničkog staža, sedamdesetak ih je. Danas sam poslao prijedlog ministru zdravstva Viliju Berošu da kontaktira ravnatelje pojedinih bolnica kako bi oni te sestre čim prije pozvali na odradu pripravničkog staža.


Nama se na komorsku anketu javilo njih 70-ak, veći dio njih su srednje medicinske sestre, dok su manji dio prvostupnice. Najviše ih je u Zagrebu (31) i u Splitu (13). Poziv tim medicinskim sestrama da nam se jave u Komoru još je uvijek otvoren”,  poručio je predsjednik HKMS-a Mario Gazić za Večernji list.