Distanca zbog zaraze

Primopredaja dužnosti putem videolinka u Ministarstvu pravosuđa i uprave

Hina

Bošnjaković i Malenica

Bošnjaković i Malenica

"Velika je čast i odgovornost biti na čelu Ministarstva pravosuđa i uprave. U oba sustava nužno je napraviti značajne promjene i nastaviti s digitalizacijom procesa. Nastavit ćemo s daljnjom provedbom reforme pravosuđa poštujući trodiobu vlasti", istaknuo je MalenicaSlužbena primopredaja dužnosti između novoimenovanog ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice i dosadašnjeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića održana je u petak u Ministarstvu pravosuđa i uprave.


Ministar Malenica, koji je zbog mjere samoizolacije uslijed zaraze koronavirusom sudjelovao na primopredaji putem video linka, rekao je da će se u mandatu ove Vlade nastaviti s provedbom reformskih mjera u području pravosuđa i uprave.


“Velika je čast i odgovornost biti na čelu Ministarstva pravosuđa i uprave. U oba sustava nužno je napraviti značajne promjene i nastaviti s digitalizacijom procesa. Nastavit ćemo s daljnjom provedbom reforme pravosuđa poštujući trodiobu vlasti”, istaknuo je.
U priopćenju se navodi i kako je najavio da će se usvojiti novi Ovršni zakon te će “voditi beskompromisnu borbu protiv korupcije, donijeti novi zakonodavni okvir radi ubrzavanja parničnog postupka uz osnaživanje rasprave na daljinu i propisivanja okvirnih rokova za trajanje parničnog postupka, raditi na smanjenju broja neriješenih predmeta i skraćivanju trajanja sudskih postupaka.”


“Kao što smo najavili, prepolovit ćemo broj lokalnih dužnosnika, broj članova predstavničkih tijela smanjiti za petinu, i dalje raditi na depolitizaciji i profesionalizaciji javne uprave, urediti sustav plaća, zapošljavanja, nagrađivanja i napredovanja”, dodao je zahvalivši Bošnjakoviću na dosadašnjem radu.


Bošnjaković je podsjetio na iskorake napravljene u području pravosuđa u protekle četiri godine, posebno na kontinuirano ulaganje u razvoj novih aplikacija i funkcionalnosti, projekt eKomunikacija koji je uveden u primjenu na svim trgovačkim, općinskim, županijskim sudovima i Visokom trgovačkom sudu te omogućuje elektroničku dostavu pismena sa suda i prema sudu.


Dodao je da je paketom kaznenih zakona (Zakon o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku) ojačana zaštita žrtava nasilja u obitelji i zaštita određenih kategorija zanimanja za koje je utvrđena veća izloženost nasilju, s jedne strane, i javni interes za obavljanje istih, s druge strane.


Na primopredaji je sudjelovao i državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Josip Salapić, priopćeno je.