Udruga zgrožena odstrelom domaćih životinja

Prijatelji životinja: Hrvatsku ne bi trebalo pamtiti po slikama okrvavljenih konja i koza brutalno ubijenih vatrenim oružjem

Hina

Jedan od prosvjeda Udruge Prijatelji životinja / Foto Davor Kovačević

Jedan od prosvjeda Udruge Prijatelji životinja / Foto Davor Kovačević

Zabrinuti smo jer se čini kako postaje ustaljena praksa države da "zbrinjava" odlutale, zanemarene i zlostavljane životinje pucanjem po njima umjesto da im pronađe novi dom i sankcionira neodgovorne skrbnike, ističu Prijatelji životinja u priopćenjuUdruga Prijatelji životinja zgrožena je rješenjima Ministarstva poljoprivrede, na temelju nalaza Državnog inspektorata, o odstrelu domaćih životinja koje lutaju bez nadzora, i traži reviziju tih rješenja.


Zabrinuti smo jer se čini kako postaje ustaljena praksa države da “zbrinjava” odlutale, zanemarene i zlostavljane životinje pucanjem po njima umjesto da im pronađe novi dom i sankcionira neodgovorne skrbnike, ističu Prijatelji životinja u priopćenju.


“Životinje ne smiju plaćati životom ljudske pogreške, sramotno je što se u 21. stoljeću na prostoru Europske unije propisuje odstrel domaćih životinja”, poručili su dodajući kako Hrvatsku ne bi trebalo prepoznavati i pamtiti pa slikama okrvavljenih konja, koza i ostalih životinja brutalno ubijenih vatrenim oružjem.
Udruga podsjeća da je u lipnju izdano rješenje kojim se Lovačkom društvu “Jarebica” iz Novalje dopušta odstrel “podivljalih” koza, iako su se već u sličnim situacijama životinje koje se smatraju podivljalima hvatale puškom za uspavljivanje.


No, koze nisu bili divlje, ističu Prijatelji životinja, fotografije koje su primili od mještana i turista pokazuju da su koze prilazile ljudima koji su ih mazili i napajali vodom, fotografirali ih i boravili u njihovoj blizini.


“Fotografije nesporno pokazuju da su ustrijeljene koze bile pitome i čak su bile turistička atrakcija. Mogle su biti zbrinute u nekom od utočišta za domaće životinje ili prodane s obzirom na to da je vlasnica zatražila pomoć u njihovu zbrinjavanju, a ne odstrel”, kaže se u priopćenju.


Upozoravaju kako ista sudbina prijeti i “podivljalim” govedima, ovcima, magarcima, konjima i drugim domaćim životinjama na predjelu Luke, za koje je Ministarstvo poljoprivrede već izdalo rješenje o “nužnom odstrelu” i naložilo Lovačkom društvu “Prepelica” iz Opuzena korištenje lovačkog oružja za uklanjanje tih životinja.


“Domaće životinje koje su žrtve neodgovornih skrbnika bez problema se hvataju elektropastirom i hranom ili, u najgorem slučaju, puškom za uspavljivanje. Neopravdano je, skandalozno i nedopustivo pucati vatrenim oružjem u životinje koje ionako već dovoljno pate zbog ljudskog iskorištavanja, nemara i nedostatka suosjećanja”, poručuju Prijatelji životinja.