Lonjsko polje

Prijatelji životinja uputili prijavu Državnom inspektoratu zbog štraparijade

Hina

Štraparijada u Okučanima 2017. / Foto Ivica Galovic/PIXSELL

Štraparijada u Okučanima 2017. / Foto Ivica Galovic/PIXSELL

"Svaka štraparijada je protuzakonita jer joj je smisao izazivanjem patnje i boli natjerati konje da povuku teške trupce", rekla je Snježana Klopotan KačavendaU povodu najave prve štraparijade na Lonjskom polju u Mužilovčici na imanju OPG-a, Prijatelji životinja uputili su prijavu Državnom inspektoratu tražeći da ne izda suglasnost ni za ovu niti za bilo koju drugu štraparijadu, a od tog događanja ogradio se i Park prirode Lonjsko polje.


“Svaka štraparijada je protuzakonita jer joj je smisao izazivanjem patnje i boli natjerati konje da povuku teške trupce. Zakon o zaštiti životinja zabranjuje korištenje životinja tako da ih se prisiljava na ponašanje koje kod njih izaziva bol, patnju, ozljede ili smrt”, istaknula je koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja Snježana Klopotan Kačavenda.


Budući da veterinarska inspekcija dopušta štraparijade, aktivisti iz udruge Prijatelji životinja okupili su se u srijedu ispred Državnog inspektorata te im transparentima poslali poruke “Inspekcijo, zaštiti konje, a ne zlostavljače!” i apelirali da prestane dopuštati maltretiranje konja.
Prijatelji životinja smatraju da se to treba promijeniti jer, osim što je protuzakonito, izaziva zgražanje građana, od kojih više od 80 posto u javnim anketama izražava želju da se štraparijade zabrane.


Štraparijade se ne mogu smatrati natjecanjima jer uključuju agresiju i dominaciju prema konjima. Za konje lancima privežu trupac težak i više od dvije tone i tjeraju ih da ga povuku urlanjem, za konje bolnim povlačenjem za žvale i podbradni lanac, mahanjem ruke ili biča, a ponekad i udaranjem. Kako bi ih natjerali da vuku težak teret, konje redovito batinaju kao dio redovite ‘pripreme’ za štraparijade”, objasnila je Klopotan Kačavenda.


Podsjetila je da se lani na društvenim mrežama širila jedna takva snimka batinjanja konja kod Karlovca, koja nije izuzetak, već pravilo.


Prijatelji životinja upozoravaju da veterinarska inspekcija izdaje suglasnosti za održavanje štraparijada, iako ne može jamčiti da nijedan konj koji sudjeluje na događanju nije izložen batinanju u štalama prije natjecanja, što predstavlja i kazneno djelo. Stoga pozivaju veterinarsku inspekciju “da postupa sukladno zakonu, da ne sramoti ugled Hrvatske i veterinarske struke, i da neizdavanjem suglasnosti odmah zaustavi svako iskorištavanje konja za vuču trupaca”.


Prijatelji životinja izvijestili su u priopćenju i da se i Park prirode Lonjsko polje čvrsto ogradio od događanja u Mužilovčici.