Podrška tri ministarstva

Prijatelji životinja: ‘U potpunosti zabranjujemo petarde, dobivamo zeleno svjetlo policije’

Bojana Guberac

Photo Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Photo Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nakon novih izvješća o stradavanjima uoči proslave dolaska 2019. godine krajnje je vrijeme za hitnu izmjenu Zakona, ističu Prijatelji životinjaUdruga Prijatelji životinja objavila je na svojoj web stranici kako su predali zahtjev potpune zabrane petardi te da su dobili podršku od tri ministarstava, a očekuju da će nakon njihovog zahtjeva, dobiti i ‘zeleno svjetlo’ od policije.


– Nakon novog zahtjeva kojeg su Prijatelji životinja proslijedili Ministarstvu unutarnjih poslova za hitnu izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima oglasila su se Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo turizma te dali punu podršku zabrani petardi. Prošli petak 26. travnja dobili smo još jednu podršku, ovaj put od Ministarstva zdravstva.


Iz Ministarstva navode kako daju punu podršku kampanji za zabranu petardi tijekom cijele godine ističući da se svake godine, uoči novogodišnjih blagdana, susreću s posljedicama uporabe pirotehničkih sredstava, unatoč brojnim upozorenjima.
Dječji kirurg iz klinike za dječju kirurgiju KBC-a Rijeka navodi kako ozljede od pirotehničkih sredstava mogu izazvati trajni invaliditet te djeca mogu izgubiti jedan ili više prstiju na ruci, zadobiti dublje ozljede tkiva, živaca, tetiva i kostiju te teške opekline na rukama i licu pa oporavak traje jako dugo uz brojne operacije, a posljedice ostaju za cijeli život. Ne moramo ni naglašavati kako petarde imaju traumatski učinak na brojne životinje čega su i svjedoci sve osobe s kojima one obitavaju”, naveli su u priopćenju.


Pretprošle godine donesen je zakon kojim se zabranjuje upotreba petardi djeci mlađoj od 14 godina, a pojedine petarde se više ne smiju prodavati bez osobnih podataka kupca.


Pirotehnička sredstva II. i III. kategorije smiju se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, a upotrebljavati od 27. prosinca do 1. siječnja. No, Udruga je odlučna da se petarde u potpunosti zabrane.


– Udruga Prijatelji životinja, uz potporu mnogobrojnih građana i ustanova, i dalje se zalaže za zabranu korištenja pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 tijekom cijele godine ističući da je nakon novih izvješća o stradavanjima uoči proslave dolaska 2019. godine krajnje vrijeme za hitnu izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima kojom se može zabraniti korištenje svih opasnih eksplozivnih sredstava.


Trenutna zakonska regulativa ne dozvoljava gradovima i općinama da donesu zabranu na svom području, iako postoje inicijative i u tom smjeru. Poseban apsurd je što su petarde dopuštene u razdoblju od 27. do 30. prosinca kada niti nema nikakvih proslava, navodi Udruga.


Smatraju da u 21. stoljeću postoje puno primjereniji načini proslave te pozivaju građane da potpišu online peticiju. Još uvijek čekaju povratni odgovor iz Ministarstva unutarnjih poslova, a smatraju da je pitanje petardi važno za sigurnost svih građana i opće dobro. Sukladno tome, čekaju konkretan potez u smjeru što skorije izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima.