Gradonačelnik u problemima

Preskočili su proceduru: Povjerenstvo za sukob interesa otvorilo predmet protiv Tomislava Tomaševića

Hina

Tomislav Tomašević / Foto Davor Kovačević

Tomislav Tomašević / Foto Davor Kovačević

Rekao je da su u takvoj situaciji odlučili da je najodgovornije rješenje imenovati novu upravu i nadzorni odbor “kako bi se odmah počeo uvoditi red”.ZAGREB – Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet protiv gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, potvrdila je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.


Novaković je kratko pojasnila da je otvoren predmet protiv gradonačelnika Tomaševića “zbog moguće povrede članka 15. Zakon o sprječavanju sukoba interesa, odnosno imenovanja suprotno proceduri u Zagrebačkom holdingu”.


Prema članku 15.: “Članove upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave ima dionice ili udjele u vlasništvu (kapitalu društva) predlaže glavnoj skupštini, odnosno skupštini društva predstavničko tijelo jedinice lokalne i jedinice područne (regionalne) samouprave”.
Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević ranije je utorak novinarima rekao da imenovanjem nove uprave i nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga izravno, a ne javnim natječajem, nije prekršeno predizborno obećanje, nego je to bilo najodgovornije rješenje u zatečenoj situaciji.


“U situaciji gdje vas zatekne izvješće koje je bilo nedavno objavljeno s 305 milijuna kuna gubitaka smo imali dvije opcije – ostaviti staru upravu koja očito nije stavila stvar pod kontrolu ili razriješiti staru upravu i ostaviti Zagrebački holding bez uprave, nekoliko mjeseci koliko bi trajao javni natječaj”, pojasnio je Tomašević.


Rekao je da su u takvoj situaciji odlučili da je najodgovornije rješenje imenovati novu upravu i nadzorni odbor “kako bi se odmah počeo uvoditi red”.


Skupština Zagrebačkoga holdinga u sastavu gradonačelnik Tomislav Tomašević, zamjenica Danijela Dolenec i zamjenik Luka Korlaet u ponedjeljak je na sjednici razriješila dosadašnji Nadzorni odbor i Upravu Zagrebačkog holdinga te za predsjednicu Nadzornoga odbora imenovala Suzanu Brenko i članove odbora Ratka Bajakića i Damira Topića.


Imenovan je i djelomični sastav Uprave Zagrebačkog holdinga od dva člana – predsjednik Uprave Nikola Vuković i član Uprave Ante Samodol.  Tomašević je istaknuo da je imenovan minimalan broj članova, a da će se javni natječaji raspisati za preostala tri člana Uprave i ostale članove NO-a.