Dosad najjači udar na ministra financija

Premijerova presuda: Milanović ukida Linićeve predstečajne nagodbe

Jagoda Marić

Iako nam je više izvora iz Vlade potvrdilo da je samo pitanje dana, najviše tjedana, kad će se to dogoditi, zasad svi nerado govore o tome zašto je tako naglo odlučeno da je predstečajnoj nagodbi istekao rok trajanjaZAGREB  Institutu predstečajnih nagodbi, kako se čini istekao je rok trajanja. U Ministarstvu financija, kako doznajemo, polako pripremaju ukidanje te mogućnosti za tvrtke koje se nađu u poteškoćama. Iako je predstečajna nagodba uvedena kao privremena, krizna mjera koja je u kratkom roku trebala pomoći konsolidaciji poduzeća i za koju se od starta znalo da  ima ograničen rok trajanja, što su naglašavali i njezini zagovornici, čini se da će se ugasiti i prije nego što je planirano.


Iako nam je više izvora iz Vlade potvrdilo da je samo pitanje dana,  najviše tjedana, kad će se to dogoditi,  zasad svi nerado govore o tome zašto  je tako naglo odlučeno da je predstečajnoj nagodbi istekao rok trajanja.


 Kako doznajemo odluka o tome da se baš sada ugase predstečajne nagodbe nije donesena u Ministarstvu financija, nego u Banskim dvorima, odnosno institutu predstečajne nagodbe presudio je sam premijer Zoran Milanović.  On je, otkrivaju naši sugovornici, za provođenje tog zadatka zadužio potpredsjednika Vlade Branka Grčića, a  ne ministra financija Slavka Linića, čije je ministarstvo osmislilo i provodi predstečajne nagodbe.
Sudbina predstečajnih nagodbi očito je zapečaćena, a to ponovno otvara pitanje pozicije ministra financija Slavka Linića u Vladi. Ukoliko se na ovakav način ugasi jedan od njegovih projekta,  otvara se dilema ima li uopće premijer Milanović povjerenje u bilo što što radi jedan od njegovih ključnih ministra i koliko još dugo Linić može ostati član Vlade.


Samo godinu i pol nakon što je u Saboru dobio jednoglasnu podršku i vladajućih i oporbe Linić će doživjeti da njegov zakon o  predstečajnoj nagodbi  analizira i Šeksovo Antikorupcijsko vijeće i to u trenutku kad kod premijera stoji lošije od bilo kojeg SDP-ovog  ministra.


Više u tiskanom izdanju Novog lista u petak, 21. veljače 2014.