Dogovor

Prekinuta četiri arbitražna postupka koje su protiv države zbog konverzije švicarca podnijele banke

Jagoda Marić

Arhiva NL

Arhiva NL

Da su se banke i država dogovorili o povlačenju arbitražnih sporova, objavio je još početkom godine ministar financija Zdravko Marić najavljujući da slijedi nekoliko mjeseci procedure dok odustajanje od arbitraže i ne postane službenoZAGREB – Četiri arbitražna postupka koja su protiv Hrvatske zbog konverzije švicarskog franka pri Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) vodile OTP banka, Erste banka, Raiffeisen Bank International i Raiffeisenbank Austria te UniCredit Bank Austria i Zagrebačka Banka obustavljeni su. Usto se, najavljeno je u zajedničkom priopćenju Vlade i deset banaka, Intesa Sanpaolo Holding International i PBZ te Sberbank Europe i Sberbank Zagreb, koje su najavile mogućnost pokretanja takvih postupaka, konačno odriču takve mogućnosti.


Obustavljaju se i postupci koje su Raiffeisenbank International i Raiffeisenbank Austria d.d. vodile na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Time se zapravo prekida većina postojećih sudskih ili arbitražnih postupaka koje su banke vodile protiv države zbog slučaja švicarskog franka, ali se ipak nastavljaju još dva arbitražna postupka u Washingtonu, pokrenuli su ih Addiko Banka i Société Générale, nekadašnji vlasnik Splitske banke, te je još uvijek živ i postupak na Trgovačkom sudu u Zagrebu, koji Addiko Bank d.d. vodi protiv Republike Hrvatske. Iz Vlade su priopćili da će u suradnji s Državnim odvjetništvom i u nastavku tih postupaka poduzimati sve radnje radi zaštite imovinskih interesa države.


Banke su zbog zakona kojima je omogućena konverzija kredita u švicarskim francima prijetile državi odštetnim zahtjevima većim od dvije i pol milijarde kuna, ali je na kraju većina njih odustala. I to nakon što su izgubili brojne sporove i na sudovima u Hrvatskoj, ali i nakon što je sud EU-a u slučajevima iz drugih zemlja sa sličnim predmetima kao što je švicarski franak u Hrvatskoj presuđivao u korist dužnika.
Da su se banke i država dogovorili o povlačenju arbitražnih sporova, objavio je još početkom godine ministar financija Zdravko Marić najavljujući da slijedi nekoliko mjeseci procedure dok odustajanje od arbitraže i ne postane službeno. To se dogodilo posljednjeg dana lipnja, a u sporovima što su ih banke pokrenule pred ICSID-om, država je na troškove suda, odvjetnika i vještaka potrošila oko 127 milijuna kuna.