Stup zdravstva

Milanović razgovarao s predstavnicama udruge: U Hrvatskoj nedostaje nedostaje oko 4000 medicinskih sestara

Hina

Foto Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Na sastanku s predsjednikom Milanovićem navele su neke od problema u sestrinskoj profesiji u Republici Hrvatskoj, posebno ističući nedostatak medicinskih sestara u hrvatskome zdravstvenom sustavu te njihov odlazak iz profesije zbog preopterećenosti radnim obvezama i uvjetima na radu te potplaćenosti s obzirom na uvjete radaU povodu Međunarodnog dana medicinskih sestara, koji se obilježava 12. svibnja u spomen na datum rođenja utemeljiteljice i začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale, predsjednik Republike Zoran Milanović primio je predstavnice Hrvatske udruge medicinskih sestara.


Predstavnice Hrvatske udruge medicinskih sestara, predsjednica te udruge magistra sestrinstva Tanja Lupieri i članica Nadzornog odbora prvostupnica sestrinstva Mirna Ignac upoznale su predsjednika Milanovića s aktivnostima koje provodi te najveća i najstarija nacionalna udruga, priopćeno je iz Ureda predsjednika.


Medicinske sestre i medicinski tehničari su daleko najbrojnija profesionalna skupina u hrvatskome zdravstvenom sustavu te čine više od 50 posto zdravstvenih djelatnika, istaknule su.
Na sastanku s predsjednikom Milanovićem navele su neke od problema u sestrinskoj profesiji u Republici Hrvatskoj, posebno ističući nedostatak medicinskih sestara u hrvatskome zdravstvenom sustavu te njihov odlazak iz profesije zbog preopterećenosti radnim obvezama i uvjetima na radu te potplaćenosti s obzirom na uvjete rada.


Podsjetile su kako trenutačno u Republici Hrvatskoj nedostaje oko 4000 medicinskih sestara te su istaknule njihovu požrtvovnost u liječenju oboljelih od covida-19.


Čestitajući svim medicinskim sestrama Međunarodni dan sestrinstva predsjednik Milanović odao je priznanje njihovom profesionalnom i požrtvovnom radu te doprinosu u očuvanju zdravlja ljudi. Isto tako, podupro je 9. kongres Hrvatske udruge medicinskih sestara s međunarodnim sudjelovanjem – Sestrinstvo bez granica na temu utjecaja pandemije covida-19 i potresa na mentalno zdravlje medicinskih sestara.


Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bila njegova savjetnica za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.