Intervju za HRT

Predsjednica objasnila zašto se dosad nije oglašavala o napadima na Srbe, a dotakla se i Pupovca

Hina

Foto Screenshot HRT

Foto Screenshot HRTZAGREB Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u petak kako osuđuje svako nasilje uvijek i svugdje no i dodala kako se “ne može svaki incident koji se dogodi između hrvatskih građana raznih nacionalnosti kvalificirati a priori kao etnički incident odnosno etnički motivirano nasilje”.


“Neću dopustiti da se to radi u Hrvatskoj jer vrlo je neugodno i neodgovorno kad političari počnu komentirati i etiketirati te incidente zanemarujući ili stvarne činjenice koje su utvrđene službenom istragom ili uopće ne brinući o tim činjenicama.


To je vrlo opasno jer to izaziva novu spiralu nasilja, netolerancije i izgreda. Takvu vrstu političke neodgovornosti neću dopustiti”, rekla je Grabar Kitarović u intervju za Dnevnik HTV-a za incidente kod Knina.


Ne želim komentirati pojedinosti
Uloga predsjednice države je, istaknula je, biti čimbenik stabilnosti, odnosno brinuti o tome da institucije države funkcioniraju.


“U ovom slučaju institucije su reagirale odmah, vrlo učinkovito i vrlo brzo. Kad institucije ne bi reagirale onda bi moja dužnost bila pozvati na to, pozvati na detaljnu istragu. Riječ je o incidentu koji se još uvijek istražuje. Policije je poduzela sve potrebne radnje, izašli su na teren, napravili istragu, privedene su osobe, podignute su prijave protiv tih osoba, međutim istraga još traje”, rekla je Grabar Kitarović.


Potvrdila je i kako je u kontaktu s nadležnim službama. “Izvješća primam, međutim istraga još nije gotova tako da ne želim komentirati pojedinosti tih incidenata”, poručila je.


Na pitanje kamo je zadnjih dana nestala iz javnosti uzvratila je kako novinari rade svoj posao, a ona svoj. “Ja sam predsjednica RH, a ne dnevno politički komentator. Moja uloga nije hraniti nečije ideološke ili političke, a rekla bih čak i poslovne ambicije, a ponajmanje je moja uloga produbljivati podjele u hrvatskom društvu”, ustvrdila je predsjednica Republike.


Pupovčeva izjava bezobrazna i neodgovorna


Izjavu predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca da je Hrvatska čimbenik nestabilnosti u regiji nazvala je “u najmanju ruku bezobraznom” i vrlo neodgovornom. “Gospodin Pupovac iznio je, nažalost, niz neistina na račun vlastite države. On mora shvatiti da je on zastupnik u Hrvatskom saboru, da predstavlja srpsku zajednicu u Hrvatskoj, hrvatske građane kojima je glavni grad Zagreb, a ne Beograd”, rekla je Grabar Kitarović.O tome kada će konačno objaviti svoju predsjedničku kandidaturu kazala je kako će ona biti objavljena na vrijeme. Zahvalila je HDZ-u, njegovim članicama i članovima na potpori, ali i svima ostalima koji vjeruju u njezinu politiku i koji je podržavaju.


“Kandidatura će svakako biti objavljena na vrijeme, ali do izbora je ostalo još puno vremena. Vjerujem da niti hrvatski građani, hrvatski državljani koji su me izabrali i koji će na sljedećim izborima isto tako birati ne žele pet mjeseci bespotrebnih tenzija pa čak, rekla bih, i histerije. To ne služi Hrvatskoj nikako, to može služiti samo pojedincima”, rekla je Grabar Kitarović.


Razumije, kaže, želju nekih pretendenata da budu neprestano u medijima.


Nije odgovorila koga smatra najopasnijim kandidatom poručivši tek kako je pravo svakog hrvatskog državljana istaknuti svoju kandidaturu. “Ono što hrvatski građani moraju razmisliti jest što žele u sljedećih pet godina. Žele li rad za bolju Hrvatsku, nekoga s iskustvom koji će na tome raditi ili žele eksperimente”, rekla je.


Počašćena nagradom Zaklade Fulbright


Počašćena je odlukom američke Zaklade Fulbright da joj dodijele nagradu za životno djelo za 2019. godinu kao svojoj bivšoj stipendistici. “Radim na promicanju Fulbrightova programa i svega onoga što on podrazumijeva. Ono što je dobro oko tog programa jest jednom kad ste sudjelovali u njemu imate obvezu vratiti se u svoju matičnu državu i prenijeti to svoje stečeno znanje”, rekla je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.


Vučić me ne samo tražio već molio


Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak kako srbijanski predsjednik Alekdandar Vučić ne samo da je tražio da se ne koristi izraz “velikosrpska agresija” već je to i molio no da mu ta molba nije bila uslišena i poručila da više nikada niti jedan srbijanski tenk neće ući u Vukovar.


Predsjednica je u razgovoru za Dnevnik Hrvatske televizije aludirala na Vučićevu potvrdu 21. kolovoza da je od šefice hrvatske države tražio da se ne koristi stalno taj izraz jer to više nema smisla, a Grabar-Kitarović je ocijenila da je “u diplomatskim odnosima i diplomatskoj korespondenciji vrlo,vrlo neprimjereno i nedopistivo prepričavati sadržaj razgovora u četiri oka”.


“Međutim, kada je Vučić već to učinio onda ću i ja: ne da je tražio od mene da ne spominjem velikosrpsku agresiju već je to i molio, no kako vidite ta molba nije uslišena.”, rekla je predsjednica i istaknula da je “velikosrpska agresija, nažalost, zabilježena krvavim slovima u hrvatskoj povijesti”.


“Ona je samo još jedan totalitarni režim i treba biti tretiran kao takav. Ona je propala, ona je poražena. Međutim, isto tako, svima onima koji danas prijete Hrvatskoj želim vrlo jasno reći da nikada više ni jedan jedini srbijanski tenk neće više ući u Vukovar. Neka se nitko time ne zavarava”. poručila je predsjednica.


Također je kazala da Hrvatskoj lekcije svakako neće dijeliti država koja se nije suočila s vlastitom poviješću.


“Dakle, država koja ne samo da nije priznala velikosrpsku agresiju i zločine te genocid koji su počinjeni u njeno ime več i država koja još i dan danas skriva podatke o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima, što je za mene presudno pitanje međudržavnih odnosa. I svakako, Hrvatskoj neće dijeliti lekcije država koja je rehabilitirala četništvo i srbijanski fašistički režim iz Drugog svjetskog rata”, dodala je Grabar-Kitarović.


Po njezinim riječima, to dokazuje da se to “neko novo proeuropsko ruho doista u potpunosti izlizalo”.


Istaknula je, međutim, da Hrvatska želi stabilne odnose sa Srbijom jer je to prije svega u interesu srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji.


“Moramo biti odgovorni. Neće dopustiti da nasjedamo na provokacije, neću dopustiti da nas se uvuče u verbalni rat, ali isto tako žestoko ćemo braniti hrvatske nacionalne interese”, zaključila je Grabar-Kitarović.