Novi odnosi snaga

Predsjednica Foruma žena SDP-a podnijela ostavku, Željko Sabo problem za novo vodstvo

Tihana Tomičić

Maja Sporiš / Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Maja Sporiš / Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Maja Sporiš dala je ostavku na čelnu dužnost nakon što nije uspjela ući u novo Predsjedništvo strankeZAGREB – Novi odnosi snaga u SDP-u nakon subotnjih izbora već uzimaju prve »žrtve« – predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš dala je ostavku na tu dužnost nakon što nije uspjela ući u novo Predsjedništvo stranke.


– Kad se na ovakvoj vrsti testiranja uspješnosti rada poluči neuspjeh, jedina ispravna odluka je podnijeti ostavku i prepustiti mjesto uspješnijoj. Forum žena ne čini jedna žena, kao što ga ne čini ni ona izabrana da bude »prva među jednakima«, objavila je Sporiš nakon sjednice vrha Foruma žena u utorak navečer. To znači da će se uskoro onda morati održati novi izbori i za tu stranačku grupaciju.


Motiviranje za drugi krug


No, nije ona jedina koja bi u novoj konstelaciji snaga mogla biti žrtvovana. Naime, nakon što je tim Peđe Grbina, nasuprot Željka Kolara, osvojio praktički cijelo novo Predsjedništvo SDP-a, počelo se postavljati i pitanje može li u samom vrhu rukovodstva stranke biti i osoba koja je ranije osuđena za političku korupciju. Riječ je o Željku Sabi, čelniku stranke iz Vukovara, koji je sada među rijetkim članovima novog Predsjedništva koji predstavlja poraženu struju, a za koje mnogi u stranci misle kako s takvom presudom i odsluženom kaznom ne može biti u vrhu stranke, pogotovo ne stranke koja se u prvom redu kao oporba želi boriti baš protiv HDZ-ove korupcijske hobotnice. To šteti stranci i zatvara nam usta kad želimo kritizirati HDZ i njegove modele ponašanja, kažu u stranci.
Uz to, naredne subote izbori će se ponoviti i na jednom biralištu upravo u Vukovaru, gdje se sumnja da su Sabini ljudi lažirali tridesetak listića, pa je i to razlog da se dovodi u pitanje njegov rad u vrhu stranke.


Biljana Borzan, koja je na izborima u subotu dobila najviše glasova za Predsjedništvo i time automatski postala nova potpredsjednica stranke, već je idući dan izjavila: »Po meni, nakon ovih izbora, jedina je sporna točka izbor Željka Sabe i silno sam razočarana što je on ušao u Predsjedništvo«. I drugi član novog Predsjedništva, Ivan Račan, na društvenim je mrežama jasno poručio kako smatra da bi Sabo mogao biti teret.


– Smatram da će SDP-u biti teret bilo koji član Predsjedništva osuđen za političku korupciju.


S druge strane, u timu Peđe Grbina govore kako to nije njegova tema, barem ne zasad, jer se prvo mora odraditi kampanja i završiti drugi krug izbora. »Ide se po terenu, motivira se članove da izađu na birališta i u drugom krugu te se nitko ne bavi tim stvarima«, kaže jedan njegov suradnik.


Ipak, teoretski, ako bi se nakon 3. listopada dovelo u pitanje Sabino sudjelovanje u radu Predsjedništva, prema statutu to se može učiniti samo tako da se raspusti cijela organizacija u Vukovaru, što bi značilo da bi se potom svi članovi morali ponovno upisivati (slično kao što je svojedobno bilo već u Splitu), a onda bi se jednostavno Sabi onemogućilo da se ponovno učlani, kao osobi koja je nanosila štetu imidžu stranke, te bi on automatski prestao i biti članom Predsjedništva.


Pitanje zagrebačke organizacije

Na opasnost od raspuštanja organizacija ovih dana upozorava Grbinov protukandidat Željko Kolar, koji misli da bi se mogla raspuštati i organizacija u Gradu Zagrebu, a vjerojatno i u drugim mjestima gdje Grbin dobiva minimalnu podršku, poput Vukovara i sl. No, Grbin u svim izjavama kaže kako ne zna o čemu Kolar govori i da ta točka nije na dnevnom redu.

Prepoznatljiva oporba HDZ-u


No, to su stvari koje će na dnevni red doći nakon što izbori budu definitivno završeni, jednako kao i pitanje funkcija SDP-ovih zastupnika u Saboru. Naime, općepoznato je da su se i Grbin i njegovi sadašnji kolege iz saborskog kluba iz novoizabranog vodstva stranke otpočetka protivili da Rajko Ostojić bude izabran na mjesto potpredsjednika Sabora iz kvote SDP-a, kao i da Nikša Vukas bude na čelu važnog saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Oni su na ta mjesta imenovani odlukom privremenog vodstva stranke, v.d. predsjednika Zlatka Komadine i teško da će moći ostati na tim funkcijama ako Grbin bude ukupni pobjednik izbora, mada iz njegova tima tvrde da te teme sigurno nisu na dnevnom redu dok izbori ne završe i ne konstituiraju se nova stranačka tijela.


A očekuje se da bi novo Predsjedništvo moglo biti konstituirano već krajem idućeg tjedna, jednako kao što bi i konstituirajuća sjednica novog Glavnog odbora mogla biti već 11. listopada. U stranci kažu da žele da novo vodstvo što brže profunkcionira i krene u ozbiljan rad u Saboru i na terenu, gdje SDP mora ostati najčvršća i najprepoznatljivija opozicija HDZ-u.