Petar Veić

Pravni stručnjak o Sučićevoj ostavci: ‘Bilo bi dobro da je ovime slučaj završen, ali možda smo tek na početku’

Ingrid Šestan Kučić

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Time je ublažena cjelokupna slika događaja, ali i pozicija ministra koji bi sigurno zbog karaktera i težine događaja morao posegnuti za aktom sličnog sadržaja, kaže Veić o epilogu incidenta u VukovaruNeopoziva ostavka državnog tajnika Ministarstva hrvatskih branitelja Stjepana Sučića koji je u društvu ravnatelja Memorijalnog centra Domovinskog rata Krunoslava Šermeta izazvao incident u Vukovaru, prema ocjeni predstojnika Katedre kaznenog postupovnog prava Pravnog fakulteta u Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Petra Veića, koji je bio i voditelj radne skupine za izradu prvog zakona o policiji te je utemeljitelj Katedre za taktiku policijskog postupanja na Visokoj policijskoj školi, dobrodošao je čin.


– Tim činom ublažena je cjelokupna slika događaja, ali i pozicija ministra koji bi sasvim sigurno zbog karaktera i težine događaja morao posegnuti za aktom sličnog sadržaja. Ovaj slučaj pokazuje koliko su važni detalji u postupanju državnih dužnosnika. Bilo bi dobro da je ovime slučaj završen, ali opet »nesretni« detalji upućuju da smo možda još uvijek na početku.


Politički utjecaj


Sučić je na taj način zapravo preduhitrio Vladu koja je na jučerašnjoj sjednici trebala raspravljati o njegovom razrješenju. Mislite li da bi do razrješenja zaista i došlo?
– Mislim da ni Vlada ne može donijeti odluku prije nego se vidi izvješće Odjela za unutarnju kontrolu MUP-a ili ako akteri sami ne podnesu ostavke. Politički utjecaj na rad policije nije nešto što bi u našim uvjetima trebalo čuditi. To je nažalost konstanta. Ovaj slučaj je, bez namjere da bilo što relativiziram, nešto banalno, bez obzira na to koliko izgledalo teško.


Želite reći da je događaj dobio previše pažnje?


– Političke elite u nas nisu još uvijek donijele odluku da rade »dobro« i one to neće ako ih »građanska javnost« na to ne »prisili«. Važno je podsjetiti da mi u Hrvatskoj imamo više desetaka neriješenih »mafijaških« ubojstava. Po nekima su samo tri riješena, neka rješenja su vrlo dvojbena. Bezbrojna premlaćivanja na javnom mjestu, kao i palež automobila također su nerazjašnjena djela, a vjerojatno u doticaju s organiziranim kriminalitetom. K tome treba dodati ozbiljan gospodarski kriminalitet kojim se statistički gledano ne bavi nitko ozbiljno. Iza tog kriminaliteta stoji »paralelni svijet«. To je sigurnosna slika države. Stvarati od ovog događaja neku posebnu sliku, a ne govoriti o prije navedenom je gubljenje vremena.


Odbili alkotest


Je li policija u postupanju prema njima postupila u skladu s pravilima i zakonima?


– Ono što se može zaključiti iz različitih izvora jest; da je od strane državnih službenika došlo do počinjenja više prekršaja, nakon čega je uredovala policija, da je policija osobe privela u policijsku postaju, da su bili pod vidnim utjecajem alkohola zbog čega su ih policijski službenici htjeli alkotestirati, što su odbili. S obzirom da u takvim okolnostima postoji opasnost od ponavljanja prekršaja, postoji zakonska osnova za zadržavanja osoba radi otrežnjenja.


Nije poznato jesu li osumnjičenici koristili prometno sredstvo, što još više otvara uvjete za opasnost. Nije poznat stupanj alkoholiziranosti, to nije opisano od strane službenih osoba, ali bi još više potvrdilo iznijeto stajalište o alkoholiziranosti. Ako je taj stupanj nizak, onda se s osobama može razgovarati i u cijelosti obaviti kriminalističko istraživanje, a ako je taj stupanj značajniji, onda takav razgovor nema smisla. Pri tome je važno napomenuti da u tom dijelu, sukladno članku 158 Prekršajnog zakona osumnjičenici imaju pravo na branitelja. Teško je decidirano odgovoriti na vaše pitanje jer je mnogo toga nepoznato. Ministarstvo unutarnjih poslova ima ozbiljnu ogranizacijsku strukturu u Kabinetu ministra – Odjel za unutarnju kontrolu koji može ako postoji interes, a mišljenja sam da u ovom slučaju postoji, objektivno istražiti slučaj. Prije toga nije primjereno davati konačne ocjene o događaju.