FISK

Povrat poreza: Do sada isplaćeno 1,6 milijardi kuna, većini građana novac već “sjeo” na račun

Aneli Dragojević Mijatović

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

S obzirom na to da se očekuje da bi ukupna isplata ove godine bila oko 2 milijarde kuna, ispada da je već isplaćeno oko 80 posto planiranog iznosa. Većini građana novac je već očito »sjeo«RIJEKA – S danom 25. svibnja 2021. izvršeno je 1,6 milijardi kuna povrata poreznim obveznicima, potvrdili su nam jučer iz Porezne uprave na pitanje o tijeku procesa isplate povrata poreza koji je ove godine krenuo ranije. Očekuje se da će ukupno biti isplaćen veći iznos nego lani, čak do 2 milijarde kuna, od čega bi oko 40 posto trebali dobiti mladi.


Sudeći i po iznosu koji je dosad već isplaćen, a koji je na oko 80 posto ukupnog ranije spominjanog planiranog iznosa, proces je već poprilično odmaknuo te je mnogim građanima povrat očito već »sjeo« na račune.


Kako su pojasnili u Poreznoj, isplata ide upravo tako, negotovinski, osim u određenim slučajevima.
– Proces izvršenja povrata poreza temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2020. započeo je 10. svibnja 2021., te se povrat poreza obavlja kontinuirano prema redoslijedu kojim su izdavana rješenja poreznim obveznicima. Povrat preplaćenog poreza i prireza na dohodak izvršava se na račun koji je naveden u rješenju. Povrat više plaćenog poreza na dohodak i prireza, sukladno članku 92. stavku 4. Pravilnika o porezu na dohodak, Porezna uprava izvršava negotovinski, na tekući ili žiroračun koji porezni obveznici imaju otvoren kod banaka, a iznimno u gotovu novcu za porezne obveznike koji nemaju otvoren tekući ili žiroračun kod banke, odnosno ako u trenutku izvršenja povrata poreza na dohodak ne ostvaruju primitke za koje postoji obveza isplate na račun, pojašnjavaju u Poreznoj.


Na redovni račun


S obzirom da se, tumače, »povrat poreza ne smatra primitkom koji bi bio izuzet od ovrhe u cijelosti, odnosno u određenom iznosu, Porezna uprava nije u mogućnosti povrat poreza isplatiti na poseban (zaštićeni) račun, sukladno članku 212. Ovršnog zakona, već se predmetna isplata može izvršiti samo na redovne račune poreznog obveznika«, osvrnuli su se u Poreznoj i na ovaj aspekt.
Najveća specifičnost ovogodišnjeg povrata poreza je da će, kao što je to već u više navrata spominjano, u njemu uvelike participirati mladi.


Naime, ove će godine prvi put temeljem godišnjeg obračuna povrat poreza na dohodak dobiti i mlade osobe do 30 godina života, s osnove umanjenja poreza na dohodak obračunatog na plaću, a slijedom izmjena u okviru 4. kruga porezne reforme kojima je cilj bio smanjenje poreznog opterećenja rada te stvaranje poticajnog okruženja za mlade kroz povećanje plaća.


Pritom mladi do 25 godina života ostvaruju pravo na sto posto umanjenja porezne obveze, odnosno ostvarit će povrat u cijelosti, a mladi od 26 do 30 godina na 50 posto umanjenja porezne obveze.


Sukladno ovom tumačenju Porezne, za oko 260.000 mladih do 30 godina koji su u radnom odnosu, odnosno na koje se reforma odnosi, ukupni povrat trebao bi iznositi 700 milijuna kuna, s tim da se dakle mladima do 25 godina vraća stopostotni iznos, a onima od 25 do 30 godina starosti 50 posto poreza.


Više no lani


Ranije projekcije govore da bi prosječna razina povrata za mladu osobu iz ovih dobnih skupina mogla iznositi oko 3.000 kuna, što je neki prosjek, dok se povrat naravno računa na individualnoj osnovi, ovisno o pripadanju spominjanim dobnim skupinama i visini dohotka. Inače, za godinu ranije, odnosno 2019. bilo je isplaćeno oko 1,2 milijarde kuna povrata poreza na dohodak, dok se sada, kako smo već naveli, očekuje da bi taj iznos mogao dosegnuti čak 2 milijarde kuna, odnosno znatno više. Za većinu poreznih obveznika Porezna uprava je, kao i do sada, samostalno računala iznos povrata (ili doplate, naravno), a dio građana bio je u obvezi prijaviti porez, što se moglo tijekom prva dva mjeseca ove godine.