Reakcije na izjave

Povjesničar Hrvoje Klasić: “Košić je u sukobu s Papom. On je uvijek sramota, a sada je posebna sramota”

Portal Novi list

Hrvoje Klasić

Hrvoje Klasić

"Dok Srpska pravoslavna crkva pomaže na terenu – Košić kaže da su Srbi problem", kaže KlasićPovijesničar Hrvoje Klasić na N1 je govorio o političkom odabiru izraza Banovina nad izrazom Banija, koji je do rata bio jedini naziv za tu regiju, te o propovijedi biskupa Vlade Košića, koji je na misi povodom 443. obljetnice obrane kaštela Gvozdansko usporedio potres s borbom protiv – Srba i Turaka.


“Žalosno je što ovakve izjave nisu incidentna pojava nego način njegovog razmišljanja. To misli Košić i vrh katoličke crkve. Nije to prvi put, pa da biskupska konferencija ne zna kako reagirati. To je sramoćenje Siska i katoličke crkve. Vrh katoličke crkve ga nikad nije osudio. Ustaške osuđenike naziva hrvatskom vojskom, njegovih je takvih izjava toliko…


Srpska pravoslavna crkva i Srpsko narodno vijeće toliko su napravili na Baniji – na stranu milijun eura koje je Srbije dala Hrvatskoj, grad Beograd je Srpskoj pravoslavnoj crkvi dao 200.000 eura za koje je kupljeno 50 kontejnera, a misle ih  kupiti oko 100. Nikada nisu, kao što je Porfirije i rekao, gledali koje su nacionalnosti ljudi kojima pomažu – potres ne pravi razliku, ni pomoć ne treba praviti razliku. Oni surađuju s Crvenim križom, i dok Srpska pravoslavna crkva pomaže na terenu – Košić kaže da su Srbi problem. On je uvijek sramota, a sada je posebna sramota”, rekao je Klasić dodavši kako je Košić s takvim izjavama u sukobu s trenutnim papom.
Po pitanju Banovina-Banija kaže kako se tu radi o “pokušaju pohrvaćivanja onoga što se na potpuno pogrešan način vezalo uz Srbe”.


– Na Banovini je većinsko stanovništvo bilo srpsko i morao se naći hrvatskiji termin od onoga koji je koristilo tamošnje stanovništvo. Tako se počinje uvoditi izraz Banovina”, rekao je Hrvoje Klasić.