Tko je plaćao odvjetnika?

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa: Pokrenut postupak protiv šefa Hrvatskih šuma Jakupčića

Hina

Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

Postupak je pokrenut zbog medijskih napisa da mu je tvrtka plaćala odvjetnika pošto je završio u pritvoru zbog korupcijske afere VjetroelektranePovjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa pokrenulo je postupak protiv Krunoslava Jakupčića, predsjednika Uprave Hrvatskih šuma, zbog medijskih napisa da mu je tvrtka plaćala odvjetnika pošto je završio u pritvoru  zbog korupcijske afere Vjetroelektrane.


Iako su Hrvatske šume tvrdile da nisu okrivljena pravna osoba u kaznenom postupku te da Jakupčić ne koristi javne resurse za vlastitu obranu, mediji su otkrili račun za odvjetničke usluge koje su platile Hrvatske šume u iznosu od 43,700 kuna s PDV-om.


Jakupčić, kojeg Uskok tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, imao je prema ugovoru pravo na troškove odvjetnika u slučaju kad snosi sankcije kao odgovorna osoba u pravnoj osobi bez subjektivne krivnje predsjednika uprave ali ne i kad se radi o osobnoj odgovornosti.
Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv saborskog zastupnika Mosta Nikole Grmoje koji je prijavljen da je na Facebooku objavio broj računa na koji prima donacije. Postupak je pokrenut kako bi se utvrdilo je li Grmoja primio novac na taj način jer bi se u tom slučaju to razmatralo kao primitak nedopuštenog dara.


Iz Facebook profila proizlazi da je Grmoja imao uplatu od 10 eura, ali prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa za primitak nedopuštenog dara nije bitna visina iznosa.


Postupak je pokrenut i protiv saborskog zastupnika Damira Tomića jer je bio u upravnim i nadzornim tijelima više od dvije udruge, što prema zakonu nije dozvoljeno.


Povjerenstvo je s dvije tisuće kuna kaznilo člana Uprave Hrvatskih šuma Igora Fazekaša jer je suprotno propisima istovremeno obnašao dužnost predsjednika Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije i za to primao naknadu.


Bivši načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer kažnjen je sa 6000 kuna zbog stupanja u poslovni odnos s kalničkom poljoprivrednom zadrugom u kojoj ima vlasnički udio kojoj je ustupio bez naknade na korištenje Dom hrvatskih branitelja.