Širenje nove varijante

Potvrđen i četvrti slučaj omikrona u Hrvatskoj? ECDC: ‘Svi slučajevi dosad su asimptomatski ili blagi, nema preminulih’

Portal Novilist.hr

Reuters

Reuters

Radi se o stranom državljanu, koji je također bio sudionik poslovnog sastanka na kojem su se zarazile osobe iz prva tri slučajaEuropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) objavio je kako je omikron soj koronavirusa dosad potvrđen u 19 europskih zemalja. Najviše ih je u Danskoj (73), Portugalu (34), Francuskoj (25), Nizozemskoj (24), Norveškoj (19),  Njemačkoj i Austriji (15), te Švedskoj (11).


U Hrvatskoj su dosad, podsjetimo, potvrđena prva tri slučaja. Bernard Kaić rekao je danas za N1 kako je vjerojatno u Hrvatskoj otkriven i četvrti slučaj zaraze omikronom. Radi se o stranom državljanu, koji je također bio sudionik poslovnog sastanka na kojem su se zarazile osobe iz prva tri slučaja.


“Još ne znamo kako će se virus ponašati kod nas. Ne znamo dovoljno ni u smislu zaraznosti, a pogotovo ne o kliničkoj slici koju će omikron izazivati”, rekao je Kaić.
ECDC je objavio kako je većina potvrđenih slučajeva u Europi epidemiološki povezana s putovanjima u afričke zemlje. No u Belgiji, Danskoj, Španjolskoj i na Islandu otkriveno su i slučajevi koji nisu povezani s putovanjima u Afriku, što pretpostavlja da se omikron već širi unutar zajednice.


“Svi slučajevi za koje postoje dostupni podaci o težini bili su ili asimptomatski ili blagi. Dosad nije zabilježen nijedan smrtni slučaj. Ove brojke treba uzimati s oprezom jer je broj potvrđenih slučajeva prenizak da bi se razumjelo razlikuje li se klinički spektar omikrona od prethodnih varijanti”, objavio je ECDC.