Dva znanstvenika

POTPUNO OPREČNA MIŠLJENJA Primorac: ‘Virus je oslabio’; Đikić: ‘To nije istina, politički spinovi nisu važniji od zdravlja’

P. N.

Foto Davor Puklavec PIXSELL / Arhiva NL

Foto Davor Puklavec PIXSELL / Arhiva NL

Koronavirus nije oslabio, a u Hrvatskoj se politika otvaranjem izbora umiješala u javno zdravstvo, kaže ĐikićDva ugledna hrvatska znanstvenika danas su dala potpuno oprečna mišljenja o tome je li koronavirus mutirao i postao manje opasan po oboljele.


“Koronavirus nije oslabio, a u Hrvatskoj se politika otvaranjem izbora umiješala u javno zdravstvo. Poruke koje smo dobivali nisu trebale biti toliko čiste da smo virus pobijedili, nego smo trebali znati da nam je prije dva-tri tjedna situacija bila vrlo slična kao u siječnju ili veljači, kad nismo imali simptome zaraze u široj populaciji, a virus se širio. I ovo što danas vidimo je posljedica događaja u zadnja možda dva do tri tjedna, rekao je dr. sc. Ivan Đikić u HRT-ovoj emisiji Studio 4.


On navodi kako smo s popuštanjem mjera dopustili virusu da se unutar naših žarišta razbukta, a otvaranjem granica doveli veći broj zaraženih osoba iz inozemstva. Važno je, dodaje, da  Stožer shvati greške.
– U Hrvatskoj, nažalost, politika se umiješala u javno zdravstvo otvaranjem ovih izbora. Apsolutno mi je jasno da su izbori važni, ali izbori i politički spinovi nisu važniji od zdravlja građana. Simptomi bolesti danas su blaži, ali ne zato što je virus oslabio, već zato što su okolina i uvjeti pronalaska oboljelih drugačiji, dodao je Đikić.


Potpuno oprečno mišljenje iznosi dr. Dragan Primorac, član Vladinog Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa. Istaknuo je da danas puno više znamo o virusu i puno smo sigurniji kako se ponašati.


“Prema brojnim pokazateljima, naravno, liječnici su uvijek oprezni jer ne žele da se populacija opusti, imamo gotovo sve indicije da je postojeća varijanta virusa ipak slabija i da je znatno manji broj ljudi koji razvijaju teže komplikacije nego što je to bilo u periodu veljače”, rekao je Primorac u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.


Otprilike takva situacija je na više-manje svim kontinentima. Broj oboljelih na respiratorima u državama koje ja pratim je drastično smanjen, dodao je.