Borba za sezonu

Postkorona turizam: Produženi vikend je donio mali pomak nabolje, ovo su najveći dobitnici i gubitnici

Alenka Juričić Bukarica

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Najviše turista trenutačno boravi u Istri, na Kvarneru te u Zadarskoj županiji. Prema destinacijama najviše ih je u Rovinju, Viru, Malom Lošinju, Medulinu, Krku…RIJEKA – Za Tijelovo je u Hrvatsku, što u komercijalnom, što u nekomercijalnom smještaju i nautici, stiglo oko 92.000 gostiju. Prema podacima e-visitor Hrvatske turističke zajednice (HTZ), prevladavaju stranci kojih ima oko 66.500, a najviše turista trenutačno boravi u Istri, na Kvarneru te u Zadarskoj županiji.


Gledajući po destinacijama najviše turista boravi u Rovinju, Viru, Malom Lošinju, Medulinu, Krku… U zemlji trenutačno boravi najviše turista iz Njemačke, njih oko 32.500, potom domaći gosti (25.500), Slovenci (15.000), Austrijanci (8.000) i Česi kojih ima oko 3.000.


Otvaranje granica


– Usporedbe radi, početkom lipnja ove godine u Hrvatskoj je oko 15.000 njemačkih turista te oko 2.000 austrijskih turista, kažu u HTZ-u.
Inače, lani za Tijelovo, koje je padalo kasnije, odnosno na 20. lipnja, boravilo je gotovo 600 tisuća turista.


Tijelovo je, dakle, donijelo pomak u turističkom prometu, no zanimljivo je kako ustvari dominiraju kampovi i privatni smještaj.


I jedan i drugi oblik smještaja ima trenutačno po oko 25 tisuća gostiju, dok na hotele otpada tek oko 11 tisuća gostiju.


U mnogim destinacijama se, naime, ovih dana čuje kako je trend takav da su kampovi u pravilu na nekih 25 do 30 posto popunjenja, a ne zaostaje puno ni obiteljski smještaj, dok su kod hotela brojke ipak nešto niže. Tako recimo i neke velike hotelske kuće još nisu otvarale veći dio kapaciteta za goste. Tako se za sada potvrđuju najave kako će u ovo postkorona vrijeme u prednosti biti upravo kampovi i privatni smještaj.


Na Kvarneru je, pak, prvog dana produženog vikenda boravilo 22.000 gostiju. Prema podacima iz sustava eVisitor najveći broj čine gosti iz Njemačke, slijede ih domaći gosti te gosti iz Slovenije i Austrije.


– Važno je naglasiti kako su na blagdan Tijelova gosti iz Njemačke ostvarili gotovo 3.200 dolazaka, što je 37 posto ostvarenja usporedimo li s lanjskim blagdanom Tijelova koje je padalo na 20. lipnja. Mjesec lipanj nam trenutačno potvrđuje rast turističkog prometa na Kvarneru nakon što je sve više država nastavilo s otvaranjem svojih granica i popuštanjem mjera. Tako je već u prvih 10-ak dana lipnja ostvareno 25 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


Pritom su gosti iz Njemačke ostvarili 63.000 noćenja, ili 26 posto ostvarenja ako usporedimo s istim razdobljem iz lipnja 2019., dok su gosti iz Slovenije ostvarili 40.000 noćenja ili 72 posto ostvarenja usporedimo li s istim razdobljem iz lipnja prošle godine, rekla je Irena Peršić Živadinov, direkorica Turističke zajednice Kvarnera.


Gosti iz Slovenije


Na otok Krk, je primjerice, za Tijelovo stiglo oko 1.400 gostiju, što je oko 25 posto lanjskih rezultata. Najviše gostiju je upravo u kampovima, potom slijedi obiteljski smještaj, dok veliki hotelijeri u pravilu nisu otvorili svoje objekte. Radi, naime, hotel Malin u Malinskoj, koji je i među prvima počeo s radom, te manji obiteljski hoteli na otoku.


– Nama je i struktura takva da najviše kreveta imamo u obiteljskom smještaju, zatim u kampovima, a onda slijede hoteli, kazala je Majda Šale, direktorica Turističke zajednice otoka Krka navodeći kako je trenutačno najviše gostiju u Krku, potom Baški, Omišlju, Puntu, Malinskoj, Dobrinju i Vrbniku, a od gostiju je najviše Nijemaca. Tu su i gosti iz Slovenije, ima nešto Čeha, Austrijanaca i nešto domaćih gostiju.


Na Lošinju, koji također velik dio kapaciteta temelji upravo na kampovima, ovih dana boravi oko 3.200 gostiju, što je 34 posto lanjskih brojki u ovo doba godine. Najveći broj gostiju boravi upravo u kampovima koji imaju gotovo tisuću gostiju, zatim slijedi privatni smještaj s oko 600 gostiju, hoteli s oko 500 gostiju, ostali ugostiteljski objekti i nekomercijalni smještaj gdje se trenutačno nalazi čak oko 700 vikendaša.


U svibnju na Kvarneru 15 posto lanjskog prometa

Govoreći o dosadašnjem tijeku predsezone, direktorica TZ-a Kvarnera kazala je kako je tijekom svibnja plansko otvaranje granica djelomično omogućilo početak ljetne turističke sezone.


– Popuštanjem mjera na Kvarneru je već u prvih desetak dana mjeseca svibnja ostvareno 14.000 noćenja, dok je u idućih 10-ak dana ostvareno novih 43.000 noćenja. Primjera radi, od trenutka otvaranja granica sa Slovenijom regija Kvarner bilježi postupan rast broja gostiju. Tako su drugi tjedan nakon popuštanja mjera, gosti iz Slovenije ostvarili 11.000 noćenja, što je 24 posto ostvarenja ako usporedimo s istim tjednom u 2019. godini.


Već idućeg tjedna, odnosno od 18. do 24. svibnja gosti iz Slovenije ostvarili su više od 13.000 noćenja, što je 64 posto lanjskog ostvarenja, a zadnjeg tjedna mjeseca svibnja Slovenci su na Kvarneru već ostvarili gotovo 18.000 noćenja što je čak 91 posto prema lani, kazala je Peršić Živadinov. Inače, u svibnju je na Kvarneru ostvareno 110.000 noćenja, što je 15 posto lanjskog svibanjskog prometa.

U Turističkoj zajednici grada Malog Lošinja kažu kako su u strukturi po zemljama na prvom mjestu gosti iz Slovenije s oko 32 posto, zatim slijede Hrvati pa Nijemci s oko 25 posto, te nešto malo ima i Austrijanaca, Talijana i Čeha.


Povratak optimizma


– Veseli nas dolazak većeg broja gostiju u destinaciju, što je naznaka da nakon otvaranja granica unutar Europske unije 15. lipnja, možemo optimističnije gledati na nastavak sezone u kojoj očekujemo više od 30 posto ukupnog prošlogodišnjeg prometa. U suradnji sa svim dionicima dobro smo se pripremili za nadolazeće razdoblje, većina ugostiteljskih objekata je otvorena, a ubrzo očekujemo i uvođenje ljetnog reda plovidbe trajekata.


Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ


Nastavno na epidemiološku situaciju, na nivou destinacije razradili smo protokol postupanja u slučaju sumnje na COVID-19. Na našim glavnim emitivnim tržištima, a to su Slovenija, Hrvatska, Njemačka, Austrija i Italija, trenutačno provodimo marketinšku kampanju Lošinj – Vaša otočna oaza s akcijom Ferry Free gdje gostima koji dolaze u mjesecu rujnu, a borave minimalno sedam noći, umanjujemo cijenu smještaja za cijenu povratne karte trajekta za vozilo i putnike, rekao je direktor Turističke zajednice grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković. Dodajmo i kako u Jadrankinim hotelima, odnosno Losinj Hotels&villas kažu kako su u terminu produženog vikenda Tijelova otvoreni hoteli Aurora, Bellevue i Punta.


– Prema trenutačnim pokazateljima ostvarit ćemo 2.200 noćenja. U hotelima najveći udio čine domaći gosti s 30 posto, potom Slovenci s udjelom od 20 posto, dok Austrijanci i Nijemci ostvaruju 15 posto udjela, kazala je Vesna Hocensky, glasnogovornica LHV-a. U Jadranka kampovima i kampu Slatina, pak, za produženi vikend planiraju ostvarenje od oko pet tisuća noćenja, pri čemu daleko najviše gostiju imaju upravo iz Njemačke pa tako primjerice u nekim Jadrankinim kampovima njemački kampisti čine i oko 70 posto ukupnog broja gostiju.