Okolica Gline

Policija tvrdi da je “vjerojatno spasila živote” 12 migranata: Našli ih u prtljažniku krijumčarskog kampera poljskih registracija

Hina

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

Vozač kampera, 36-godišnji Poljak i njegova 34-godišnja suputnica uhićeni su zbog protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj i uz kaznenu prijavu oboje su u pritvoru.ZAGREB – Policajci su na području Gline pronašli i spasili život 12 stranih državljana zatočenih u prtljažniku krijumčarskog kampera, izvijestili su iz sisačko-moslavačke Policijske uprave.


Migranti su pronađeni u nedjelju, 23. veljače u večernjim satima, prilikom pojačane kontrole, u mjestu Prekopa na glinskom području gdje su u prtljažniku kampera poljskih registarskih oznaka policajci “pronašli i vjerojatno spasili živote 12 stranih državljana”, stoji u priopćenju.


Riječ je o tri muškarca, dvije žene i sedmero djece koji su bili u lošem stanju, umorni i iznemogli te im je odmah ponuđena liječnička pomoć.
Svi su državljani Iraka koji su nezakonito prešli državnu granicu i svi su najavili da će podnijeti zahtjev za međunarodnom zaštitom.


Pet članova jedne obitelji smješteno je u prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Kutini, a sedam članova druge obitelji je u takvom prihvatilištu u Zagrebu.


Vozač kampera, 36-godišnji Poljak i njegova 34-godišnja suputnica uhićeni su zbog protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj i uz kaznenu prijavu oboje su u pritvoru.


U općini Jasenovac policija zatekla 19 osoba


Dva dana ranije, u petak, policajci iz Novske su kod mjesta Mlaka u općini Jasenovac zatekli 19 osoba, također Iračana, koji su nezakonito prešli državnu granicu iz Bosne i Hercegovine. Među njima bilo je pet muškaraca, šest žena i osmero djece.


Novljanski policajci ponudili su vodu ženama i djeci koji su bili dehidrirani, a one u najlošijem zdravstvenom stanju službenim vozilom prevezli su ususret vozilima hitne medicinske pomoći te su prevezeni u pakračku i sisačku bolnicu.


Svi su najavili da će zatražiti međunarodnu zaštitu pa su po otpuštanju iz bolnica smješteni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu.