Nevjerojatna brzina

Policija šokirala liječnicu upadom u ordinaciju: Kaznili nju, a ne drogiranog vozača BMW-a

Hina

Foto Pixsell, Screenshot Facebook Varaždinski, Screenshot YouTube

Foto Pixsell, Screenshot Facebook Varaždinski, Screenshot YouTube

Pod sumnjom/optužbom da nije prijavila promjenu zdravstvenog stanja svojeg pacijenta, netom otpuštenog s bolničkog liječenja, liječnica je prekršajno kažnjena novčanom kaznom u iznosu od pet tisuća kunaZAGREB Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) zauzela se u ponedjeljak za uvođenje kontinuiranog nadzora zdravstvenog stanja vozača uvođenjem periodičnih pregleda za sve vozače te je pozvala svoje članove da policiji odmah prijave sve zamijećene promjene.


KoHOM je priopćio kako je nakon prometne nesreće u kojoj je 11. srpnja ove godine na naplatnim kućicama u Svetoj Heleni na tročlanu obitelj naletio vozač BMW-a pod utjecajem droga, već za desetak dana obiteljska liječnica kod koje je krivac nesreće upisan kao pacijent dobila nalog za pretres ordinacije.


U nalogu je zatražena provjera računala i medicinske dokumentacije pod sumnjom/optužbom da nije prijavila promjenu zdravstvenog stanja svojeg pacijenta, netom otpuštenog s bolničkog liječenja, te je liječnica prekršajno kažnjena novčanom kaznom u iznosu od pet tisuća kuna, izvijestio je KoHOM.


Liječnica traumatizirana
Predsjednica KoHOM-a dr. Vikica Krolou razgovoru za Index rekla je da je ta obiteljska liječnica traumatizirana ekspresnom reakcijom policije koja je došla pregledati njezinu ordinaciju, kao i kaznom koju je dobila.


“Liječnica je dosta istraumatizirana i ne želi izlaziti u javnost. Radi već 34 godine i ovo je prvi put da joj je policija pretresla ordinaciju. Iza nje je uspješna karijera i za dvije do tri godine odlazi u mirovinu tako da joj je ovo baš bio šok, i dosta teško sve to proživljava.


Prvo su je neslužbeno nazvali na telefon iz policije i rekli joj da trebaju medicinsku dokumentaciju tog pacijenta koji je skrivio nesreću i onda im je rekla da nema problema, samo da joj donesu nalog.


Međutim ubrzo su joj u ordinaciju banula četvorica iz policije, od kojih je jedan bio inspektor i izvršili pregled kako bi uzeli materijalne dokaze iako im je ona sve pripremila na CD-u i dobrovoljno predala”, ispričala je za Index dr. Krolo.


Ekspresna kazna


Navodi kako je sve jako ružno ispalo te da je policija došla u pregled ordinacije po nalogu Prekršajnog suda, za koji navodi kako je sve odradio nevjerojatnom brzinom te je tako već tjedan dana nakon nesreće izvršen pregled, a samo tjedan dana kasnije je kažnjena novčanom kaznom od 5.000 kuna.


“Zakon o sigurnosti prometa motornim vozilima propisuje slijedeće: ‘Ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili liječio vozača te izabrani liječnik dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište, odnosno privremeno ili stalno boravište’, stoji u priopćenju KoHOM-a.


Međutim, isti zakon ne definira koje su to bolesti i stanja koja je potrebno prijaviti MUP-u radi upućivanja vozača na izvanredni zdravstveni pregled, a za koje se odgovornost prebacuje na liječnika obiteljske medicine koji nije vještak, niti je specijalist medicine rada, upozorava KoHOM.


Obiteljski liječnici u nemogućem položaju


Drugim riječima, teoretski bi bilo koja promjena zdravstvenog stanja (alergija, bolovi u kralježnici i zglobovima, dijabetes, sva kardiovaskularna oboljenja, uzimanje različitih lijekova…) mogla biti shvaćena kao uzrok moguće prometne nesreće, te bi obiteljski liječnik slijedom toga mogao postati predmetom istrage, napominju.Time su se obiteljski liječnici našli u nemogućem položaju, smatraju, na što je KoHOM godinama kroz razne institucije pokušavao ukazati, predlažući izmjene Zakona u skladu s istovjetnim europskim zakonima koji potiču osobnu odgovornost, a liječnicima definiraju točno određene dijagnoze koje moraju prijaviti policiji.


“Unatoč svim našim naporima novi Zakon o sigurnosti cestovnog prometa motornim vozilima, stupio je na snagu 1. kolovoza, a članak 233. koji definira odgovornost liječnika koji iz bilo kojeg razloga nakon pregleda pacijenta nije prijavio MUP-u, ostao je nepromijenjen”, ističe se u priopćenju.


Jedini osuđeni – liječnik


“Nakon rekordno brzog pravosudnog postupka, jedini osuđeni u ovom slučaju je obiteljski liječnik. Na konkretnom primjeru pacijenta koji je skrivio strašnu prometnu nesreću u Svetoj Heleni, iako je boravio na bolničkom liječenju, sudac prema ovom Zakonu koji definira odgovornost svih liječnika u sustavu, nije jednako postupio prema bolničkom liječniku što još jednom dokazuje proizvoljno i nedefinirano tumačenje spornih zakonskih odredbi”, upozorava KoHOM.


Stoga poziva sve kolege liječnike, bez obzira na specijalnost da još jednom prouče Zakon, svoju prekršajnu i kaznenu odgovornost, te striktno poštuju i sustavno primjenjuju njegove odredbe prijavljujući promjene zdravstvenog stanja svih svojih punoljetnih pacijenata, potencijalnih vozača.


KoHOM smatra kako bi bilo potrebno uvesti periodične preglede svih vozača, i to za mlađe od 65 godine svakih deset, a za starije od 65 svakih pet godina, čime bi postigli kontinuirani nadzor zdravstvenog stanja vozača i izbjegli prijavljivanje pacijenata od strane obiteljskih liječnika.