NEZAKONITO POGODOVANJE

Policija digla kaznenu prijavu protiv povjerenstva tvrtke “Rijeka 2020” zbog odabira Novosađana za pripremu otvorenja EPK

Orjana Antešić

Foto RONI BRMALJ

Foto RONI BRMALJ

Protiv šestorice hrvatskih državljana podnesena kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz domene gospodarskog kriminalitetaRIJEKA – Sporna javna nabava za najam pozornice i audiovizualne opreme za program otvorenja Europske prijestolnice kulture, o čemu je naš list pisao, rezultirala je kaznenim prijavama.


Iz Policijske uprave primorsko-goranske danas su šturo priopćili da je protiv šestorice hrvatskih državljana podnesena kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.


Služba gospodarskog kriminaliteta i korupcije sumnjiči ih da “kao članovi stručnog povjerenstva tvrtke s područja Rijeke u postupku javne nabave, provedenom krajem prošle godine, kao najpovoljnijeg ponuditelja izabrali tvrtku sa sjedištem u stranoj državi iako ista nije ispunjavala tražene uvjete te je trebala biti isključena iz postupka javne nabave”.


Otvorenje EPK meta je policijske istrage
Foto RONI BRMALJ
Time su počinili kazneno djelo nezakonito pogodovanje budući je riječka tvrtka s izabranom tvrtkom sklopila ugovor o poslovanju veće materijalne vrijednosti, navodi se u policijskom priopćenju, potpuno lišenom bilo kojih drugih detalja.


Da je policija bila u tvrtki Rijeka 2020. i tražila dokumentaciju vezanu uz natječaj za nabavu pozornice i audiovizualne opreme za otvorenje EPK, na kraju je potvrdila i direktorica Rijeka 2020. Emina Višnić.


– Do sada nemamo službenu potvrdu o završetku i ishodu tih istražnih radnji. Stoga, ako se u objavi policije o prijavi DORH-u doista radi o osobama iz Rijeke 2020, ne znamo na čemu bi se ta prijava uopće mogla temeljiti jer je sam postupak nabave dovršen po preporukama Državne komisije za kontrolu javne nabave (DKOM) i nikakva daljnja rješenja DKOM-a po pitanju ove nabave ne postoje, odnosno prihvaćen je odabir izvorno izabranog ponuditelja, kaže u svom priopćenju direktorica riječkog EPK.


Otvorenje EPK
Foto RONI BRMALJ