DRŽAVA NEJEDNAKOSTI

POKRENUTA PETICIJA Podrška oporezivanju cijena hrane i pića u saborskom restoranu: Zašto je njihova kava 3,5 kuna?

Portal Novilist.hr

Foto/Žarko Bašić/PIXSELL

Foto/Žarko Bašić/PIXSELL

Kako navodi Ferek na svojoj Facebook stranici cilj ove peticije je smanjiti rasipništvo zastupnika - tako da kada za vrijeme svog radnog vremena idu kupiti ručak, kavu ili sok - plate porez, kao i svaki građanin ove države. Glavno jelo je svega 15 kuna, što je ponuda u kojoj bi rado uživali svi građani Hrvatske. Kao i u kavi od 3,5 kunaZAGREB – Zagrepčanin Marko Ferek pokrenuo je peticiju za uvođenje poreza na ugostiteljske usluge u hrvatskom Saboru nakon što se i sam uvjerio koliko su niske cijene u saborskoj kantini i kafiću.


Kako navodi Ferek na svojoj Facebook stranici cilj ove peticije je smanjiti rasipništvo zastupnika – tako da kada za vrijeme svog radnog vremena idu kupiti ručak, kavu ili sok – plate porez, kao i svaki građanin ove države. Peticija se može potpisati ovdje. 


Kako se iz priloženih računa može vidjeti, sasvim je ugodno i jeftino ručati u Hrvatskom saboru.
Glavno jelo je svega 15 kuna, što je ponuda u kojoj bi rado uživali svi građani Hrvatske.


Kao i u kavi od 3,5 kuna.


Ili bi barem bilo normalno da saborski zastupnici, čije su plaće i više nego pristojne za hrvatski prosjek, plaćaju jednaki porez kao i ostali građani.U proglasu peticije navodi se:


– Službenim tumačenjem Zakona, jasno je da restoran u Saboru i ostale ugostiteljske usluge ne podliježu fiskalizaciji, jednako kao udruge, zadruge i srodna udruženja; ukoliko je pružanje ugostiteljskih usluga organizirano interno i samo za službenike tog državnog tijela, tj. članova organizacije. Ipak, jeli taj Zakon pravedan i šalje li ispravnu političku poruku? 


Kada je u pitanju društveni kapital, Hrvatska je na 109-om mjestu, od 149 zemalja. Industrija, obrazovanje, infrastruktura, poticanje poduzetništva i ostale grane nužne za održivo “poslovanje” države su među posljednjima u Europi i svijetu, prema dobiti i napretku. U isto vrijeme, visoki dužnosnici, što uključuje i Saborske zastupnike imaju privilegije koje nemaju mnogi dužnosnici daleko razvijenijih zemalja. 


Mjesečna plaća daleko veća od prosjeka hrvatskog građanina + zajednički paušal, naknada troškova prijevoza, službeni stanovi, naknada režijskih troškova, naknada korištenja privatnog automobila za službena putovanja, dnevnica za službena putovanja u zemlji – samo su neke od njihovih privilegija.U 2019. godini, zastupnici su potrošili čak 8.614.274,80 kuna. 


Mnoge daleko bogatije zemlje štede upravo na ovakvim izdavanjima i taj iznos koriste za unaprjeđenje poduzetništva, obrazovanja, zdravstva i ostalih sektora presudnih od važnosti za kvalitetu života građana određene države. 


Još od 2014.godine traje rasprava o Saborskom restoranu, a praktički od nastanka Hrvatske traje rasprava zašto naši visoki dužnosnici imaju pravo i moć koristiti sve ove povlastice na štetu države i svakog građana. Ovom peticijom želi se skrenuti pozornost na njihove brojne privilegije, često nerazumljive “običnim građanima” i štetne za sveopće funkcioniranje države.


Između ostaloga, to je jedan od direktnih utjecaja na samu kvalitetu života tog “običnog građanina”, u svim sektorima.  Ovom peticijom želimo iznijeti mišljenje građana koji, u konačnici, i financiraju cijeli ovaj cirkus, zaključuje se na kraju.