SPAJANJE HRVATSKOG TERITORIJA

Pogledajte video i fotogaleriju s gradilišta Pelješkog mosta: Bit će u prometu krajem iduće godine

Marinko Glavan

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Najviši stupovi u svom donjem dijelu uzdižu se do visine od 55 metara iznad mora, a na toj će se visini graditi kolnička konstrukcija, iznad koje će se na središnjih šest stupova, uzdizati piloni visoki dodatnih 40 metara, kao uporišta za čelične sajle na koje će bitj ovješena rasponska konstrukcija



Pelješkim mostom vozit ćemo se najkasnije koncem iduće godine, rekao je Josip Škorić, predsjednik uprave Hrvatskih cesta, prilikom obilaska gradilišta mosta koji će krajnji jug Hrvatske povezati s ostatkom zemlje.


Prema njegovim riječima, kriza uzrokovana pandemijom Covida 19 do sad je već utjecala na dinamiku izgradnje mosta, tijekom takozvanog prvog vala pandemije koji je izbio u proljeće.


Kineze ne može spriječiti ni korona


Unatoč tome, ističe, ne bi trebalo biti značajnijih odstupanja od roka iz ugovora s izvođačem, tvrtkom China Road and Bridges Corporation(CRBC), postavljenog za kraj srpnja iduće godine.





– Za sad ne očekujemo da će taj rok biti pomaknut za više od nekoliko mjeseci, najkasnije do pred kraj iduće godine. U dogovoru s izvođačem nastojimo svesti kašnjenje na najmanju moguću mjeru. Do sad je najveći problem bio odlazak naših nadzornih inženjera koji nadgledaju proizvodnju čeličnih elemenata rasponske konstrukcije u Kinu, dok je epidemija ondje bila na vrhuncu, a potom se pojavio i problem s dolaskom kineskih zavarivača i dijela opreme na gradilište.



To je sada riješeno, izvođač poduzima sve da se i proizvodnja i transport elemenata rasponske konstrukcije, odnosno dijelova na kojima će biti kolnik mosta, ubrza. Na vrijeme smo poduzeli sve što je bilo potrebno da ublažimo utjecaj pandemije i krize koju je izazvala i zbog toga nema značajnijih kašnjenja, kazao je Škorić.


Foto galerija: Gradnja Pelješkog mosta 2 Foto: Sergej Drechsler


Ipak je dodao i kako je nemoguće predvidjeti daljnji razvoj pandemije i sve poteškoće koje bi ona mogla uzrokovati, posebno u svjetlu pojačanog širenja zaraze u Europi.


Pristupne ceste


Na pitanje hoće li se mostom, ako i bude završen u tom roku, moći prometovati, s obzirom da rokovi izgradnje pristupnih cesta značajno kasne za rokom izgradnje mosta, odgovorio je kako će vozila moći prometovati mostom neovisno o završetku izgradnje pristupnih cesta.


– Radovi na pristupnim cestama napreduju dobro, u skladu s planiranom dinamikom. Počeli su iskopi tunela Debeli Brijeg, dugog dva i pol kilometra, koliko je dug i sam most, kao i radovi na drugim dionicama. Kako će most biti završen prije nego pristupne ceste, izmjenama projekta izgradit ćemo novi čvor Brijesta kojim ćemo most povezati s mrežom postojećih cesta, rekao je Škorić.



Rok za izgradnju pristupnih cesta je rujan 2022. godine, za dionicu Duboka-Sparagovići koju gradi Strabag, te travanj 2022. za dionicu od Sparagovića do Doli.


– Sa Strabagom dogovaramo mogućnost da se radovi ubrzaju, tako da bi i dionica koju grade bila otvorena za promet prije turističke sezone 2022. godine. Svi rokovi o kojima govorim unutar su roka za povlačenje sredstava EU koji istječe na kraju 2023. godine, tako da sufinanciranje projekta iz europskih fondova neće biti upitno, rekao je Škorić.


Div na visini od 55 metara


Na samom gradilištu mosta, svih 12 stupova “izraslo” je do visine buduće kolničke plohe, a s kopnene strane, od Komarne prema Pelješcu započelo je postavljanje golemih čeličnih elemenata buduće rasponske konstrukcije mosta, tako da bi do konca idućeg mjeseca prvi od stupova postavljenih u moru trebao biti povezan s kopnom.


Najviši stupovi u svom donjem dijelu uzdižu se do visine od 55 metara iznad mora, a na toj će se visini graditi kolnička konstrukcija, iznad koje će se na središnjih šest stupova, uzdizati piloni visoki dodatnih 40 metara, kao uporišta za čelične sajle na koje će bitj ovješena rasponska konstrukcija. Tijekom našeg obilaska, neposredno uz gradilište mosta bio je usidren brod s elementima konstrukcije iz Kine, a uz njega golema dizalica kojom se golemi čelični dijelovi s broda transportiraju do mjesta ugradnje.


Na Pelješkom mostu u tijeku je okrupnjavanje čelične konstrukcije i betoniranje središnjeg pilona, a ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković očekuje da će projekt biti dovršen prema zakazanim rokovima.


„Sve skupa ide jako dobro, nema većih kašnjenja, a neki od izvođača su i ispred roka. Radove izvode respektabilne tvrtke koje u određenom trenutku mogu i pojačati izvođenje radova. Vjerujem da ćemo kroz godinu i pol dana biti gotovi s cijelim projektom te otvoriti Pelješki most s pristupnim cestama“, rekao je Butković.


Oleg Butković na gradilištu Pelješkog mosta
Snimio: Sergej Drechsler