Zgražanje normalnog Splita

Pogledajte odvratno vrijeđanje Rijeke i Riječana. I Splićanima je prekipjelo

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Facebook

Foto Screenshot FacebookNi ovaj Jadranski derbi između Hajduka i Rijeke nije mogao proći bez odvratne Torcidine pjesme u kojoj vrijeđaju Rijeku i Riječane.


Navijači Hajduka prošetali su se splitskim ulicama pjevajući notorne stihove: “Šugava Rijeko, smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade / Šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba / Od Vežice do Lovrana sve je puno muslimana / od Kantride do Turnića sve su djeca Poturica”.


Izazvalo je to zgražanje normalnog dijela Splita. Pisac i fotograf iz Splita Edi Matić u emotivnoj je objavi jasno prenio što je sve duboko pogrešno u ljudima koji pjevaju takve pjesme te gradu i društvu koje ovakve pojave ne može ili ne želi zaustaviti.


Grad u kojem su idioti jedini zakon
Njegov status prenosimo u cijelosti:


“Nekad davno grozili smo se gromoglasnih urlika po brdima i šumama, kad su horde četnika pjevale “drma mi se, drma mi se šubara i cveće / ubićemo, zaklaćemo ko sa nama neće”


Onda smo se grozili na divljaštvo bandi po razorenim ulicama Vukovara dok su drečali: “Slobodane šalji nam salate / biće mesa, klat ćemo Hrvate”


Rat je bio, jebiga, monstruozne želje su nadirale iz zakržljalih mozgova. Ali zvjerski geni su zeznuta stvar, prebace se lako i u miru, pa slušamo poeziju tipa: “Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara / u Čapljini klaonica bila, puno Srba Neretva nosila…”


Okej, razumijem, bolesnici se okupljaju na ritualnim koncertima. Razumijem i da svugdje u svijetu postoje navijačke horde koje se baš i ne mogu pohvalit posjedovanjem mozga, ali baš nikako ne mogu razumjet da moram živit u gradu i državi u kojoj su takvi idioti jedini zakon.Dobro, za državu me zaboli neka stvar, ali grad, da grad može postat taocem terora torcidaškog silovanja, da divlje horde mogu marširat gradom, da jebeni gradonačelnik Opara ne može i ne smije i ne želi pozvat policiju, stat pred čopor i reć im: “Momci, to nije lijepo, od danas ste u kazni – nema televizije, igračaka, slatkiša, mobitela i stadiona!”


Kakve spodobe to urlaju?


Ne znam koji je talentirani poeta smislio divne stihove ove pjesme koju je klapa Torcida trubadurski izvela pod mnogim splitskim prozorima, vjerujem da ih znate, al evo, još jednom – da možete i vi zapjevat sa svojih balkona (u ime jedinstva domovine – kako to traže naši političari):


“Šugava Rijeko, smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade / Šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba / Od Vežice do Lovrana sve je puno muslimana / od Kantride do Turnića sve su djeca Poturica”


Kakve spodobe to urlaju? Vidimo li razliku ovih rimovanja i onih, npr.: „Ko ne voli, joj ko ne voli Hajduka iz Splita / dabogda mu, joj dabogda mu ćaća pomanita“? Eh.”