Alati za disleksičare

Podrška učenicima s teškoćama u razvoju: OmoLab završava provedbu projekta asistivnih tehnologija za osobe s teškoćama čitanja

P. N.

foto: OmoLab

foto: OmoLab

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 1.19 milijun kuna, od čega bespovratna EU sredstva iznose 825.8 tisuća kuna.U ponedjeljak 1. ožujka 2021. tvrtka OmoLab komunikacije d.o.o. završava provedbu projekta „Inovacije asistivnih tehnologija za osobe s teškoćama čitanja“. OmoLab je impact startup čiji proizvodi olakšavaju, poboljšavaju, potiču te nude ugodno iskustvo čitanja knjiga, udžbenika i online sadržaja.


Jedan segment proizvoda usmjeren je na podršku učenicima s teškoćama kako bi što lakše savladali izazove u školovanju. Provedbom projekta alati su poboljšani, a svoju popularnost pronašli su među svim učenicima, odraslima te onima koji jednostavno uživaju u čitanju. Tome su pridonijeli izazovi kroz koje je školstvo prolazilo u posljednjih 12 mjeseci i povećane potrebe za eLearningom.


Drugi segment proizvoda pomaže tome da web stranice postanu pristupačne svima. Naime, petina populacije teško čita i pretražuje web stranice. Iako je digitalna pristupačnost još uvijek u povojima zapravo je osnovno ljudsko pravo, doprinosi pojedincima i tvrtkama te je nužna za kreiranje modernog društva. Tvrtke sve više shvaćaju koliko je bitno poboljšati online iskustvo svojim korisnicima i njihovo zadovoljstvo te na taj način širiti tržišni doseg. A OmoLab im svojim proizvodima pomaže u tome.
Provedba projekta je započela je 1. lipnja 2019. godine, a obuhvatila je daljnji razvoj OmoType fonta, razvoj Omoguru plugina i web aplikacije Omoguru reader te usklađivanje Omoguru Widgeta s odredbama o digitalnoj pristupačnosti. Osim razvoja proizvoda projekt je uključio upravljanje intelektualnim vlasništvom, izradu i pripremu provedbe marketinške strategije i marketinškog plana, testiranje prilagođenih alata s korisnicima na ciljanim tržištima, te aktivnosti upravljanja projektom, promidžbe i vidljivosti.


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 1.19 milijun kuna, od čega bespovratna EU sredstva iznose 825.8 tisuća kuna.


Projekt je financiran u sklopu javnog poziva pod nazivom ‘’Inovacije novosnovanih MSP-ova – II faza” u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Namijenjen je novoosnovanim mikro, malim i srednjim poduzećima s ciljem njihovog poticanja na uspješno lansiranje proizvoda i usluga s potencijalom rasta i izvoza koji su novi na tržištu, s naglaskom na radikalne inovacije i znatno poboljšanje u komercijalizaciji proizvoda i usluga.