Lokalni izbori

Pod geslom ‘Dajmo pedalu onima koji nas vozaju’: Predstavljena Zeleno-lijeva koalicija Tomaševića i partnera

Vanja Vesić

snimio Vanja Vesić

snimio Vanja Vesić

"Uspjeli smo postići dogovor o zajedničkom izlasku na izbore i ovo je nastavak naše suradnje koju smo počeli za lokalne izbore 2017. kao i na europskim i parlamentarnim izborima."Pod izbornim geslom « Dajmo pedalu onima koji nas vozaju » kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević predstavio je u utorak Zeleno-lijevu koaliciju za lokalne izbore u Zagrebu koju čine stranke: Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, Zelena alternativa – ORaH i Za Grad.


– Uspjeli smo postići dogovor o zajedničkom izlasku na izbore i ovo je nastavak naše suradnje koju smo počeli za lokalne izbore 2017. kao i na europskim i parlamentarnim izborima. Prema svim objavljenim anketama, prva smo politička opcija u Zagrebu, a treća na nacionalnoj razini. Polako, ali sigurno mijenjamo politički krajolik i u političkom životu zastupamo vrijednosti ekološke održivosti, socijalne pravde i demokratizacije društva – naglasio je Tomašević na predstavljanju Zeleno-lijeve koalicije ispred zagrebačke Gradske skupštine i šest programskih ciljeva. Prioritetna područja na koja će se fokusirati ako pobijede na izborima su povećanje recikliranja i kompostiranja otpada, zatvaranje odlagališta Jakuševec, proširenje i unaprjeđenje mreže vodoopskrbe, mreže oborinske i druge odvodnje, brži i kvalitetniji javni prijevoz te razvoj biciklističke infrastrukture, kazao je Tomašević. Zeleno-lijeva koalicija posebnu pažnju posvetit će cjelovitoj i zelenoj obnovi nakon potresa u kojoj će nova gradska uprava pomagati građanima, a među najvažnijim ciljevima su moderne škole i vrtići opskrbljeni lokalno proizvedenom hranom a za starije osobe osiguranje primjerene skrbi i zdravstvene zaštite dostupne u svakom kvartu, najavili su iz Koalicije. Ivana Kekin u ime Nove ljevice kazala je kako je u zajedničkom koalicijskom program i u duhu ljevice osobiti naglasak na socijalnim politikama:


– Naš je plan da se građanima omogući jednak pristup obrazovanju, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, stanovanju te kulturi. U tom cilju planiramo proširenje mreže javnih gradskih domova za starije, ali i uvođenje novih modela skrbi poput usluge pomoći u kući što će našim sugrađankama i sugrađanima omogućiti da duže stanuju u svom domu. Želimo provesti projekte međugeneracijske solidarnosti poput interakcija domova za starije i vrtića, uključivanje studentske populacije u brigu za starije te osnivanje društveno-kulturnih centara. Omogućit ćemo dostupno stanovanje kroz adaptaciju i aktivaciju postojećih gradskih prostora te kroz izgradnju javnih stanova za povoljni najam. U sustavu socijalne skrbi fokus će biti na djeci iz socijalno i funkcionalno ugroženih obitelji, kao i na djeci s invaliditetom, naglasila je Kekin. Zorislav Antun Petrović u ime Zelene alternative – ORaH-a kazao je da mu je iznimna čast da kao “najzelenija stranka u Hrvatskoj” budu dio koalicije s dosad najzelenijim programom koji će život učiniti i boljim i zdravijim svim građanima. Iz programa istaknuo je energetsku tranziciju, odnosno energetsku obnovu i “solariziranje” krovova javnih i privatnih zgrada te ozelenjivanje javnih površina. Plan je da svaki gradski kvart ima uređeni park i zonu za rekreaciju, da se broj stabala u Zagrebu poveća za bar 20 posto a u dogledno vrijeme osigura 20 četvornih metara zelenila po stanovniku. Za uredno poslovanje gradskih tvrtki i reacionalno trošenje gradskog budžeta osmislili su strategiju dodatne kontrole:
– Osigurat ćemo maksimalnu transparentnost gradskog proračuna i svih javnih poduzeća do razine najmanjih ugovora. Omogućit ćemo dodatnu kontrolu kroz proširivanje nadzornih odbora gdje će korisnici i sindikati moći sudjelovati u nadzoru poslovanja gradskih tvrtki. Time će se smanjiti prostor za kojekakve nepodopštine – kazao je Zorislav Antun Petrović.