Gužve u prometu

Počeo je još jedan u nizu udarnih turističkih vikenda. Na granicama i pred čvorom Lučko već kilometarske kolone

Hina

Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Pojačan promet osobnih vozila uz moguća duža čekanja bit će na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom i SrbijomPojačan je promet na važnijim cestama u smjeru mora, prilazima turističkim središtima, trajektnim lukama i pristaništima te pojedinim graničnim prijelazima, izvijestio je u subotu ujutro Hrvatski autoklub (HAK).


Zbog vjetra na Jadranskoj magistrali između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila).


Na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče pojačan je promet između čvorova Lučko i Bosiljeva u smjeru mora i povremeno se vozi u kolonama uz zastoje.
Na autocesti A3 Bregana-Lipovac pred graničnim prijelazom Bajakovo u smjeru istoka kolona je oko 1 km.


Na zagrebačkoj obilaznici (A3) pojačan je promet prema naplatama Lučko, iz smjera Jankomira kolona je oko 3 kilometara, a iz smjera Buzina oko 1 kilometar.


U pomorskom i željezničkom prometu nema poteškoća.


Na cestama u unutrašnjosti kolnici su mjestimice mokri i skliski, a poslijepodne se isto očekuje i na Jadranu, osobito u Dalmaciji.


Stoga HAK podsjeća vozače da drže propisani sigurnosni razmak, osobito u koloni, izbjegavaju nagla kočenja, voze opreznije, provjere stanje guma i metlica brisača te obvezno uključe kratka svjetla i danju, bez obzira na vidljivost.


Pojačan promet u subotu se očekuje na zagrebačkoj obilaznici iz smjera čvorova Jankomir i Buzin prema naplati Lučko, autocesti Zagreb-Split-Ploče osobito između naplate Lučko i čvora Bosiljevo II u oba smjera, autocestama Bregana-Lipovac, Zagreb-Macelj,Goričan-Zagreb, Rupa-Žuta Lokva.


Također i na Istarskom ipsilonu, pred tunelom Učka i čvorom Matulji te Krku i Krčkom mostu u oba smjera, na Jadranskoj magistrali u blizini turističkih središta, osobito između Splita i Omiša te kod Makarske, riječkoj obilaznici te na većini graničnih prijelaza.


Zastoji su mogući na autocestama u zonama tunela, kod odmorišta, naplatnih postaja te ulaza i izlaza s autocesta i dionicama gdje su u tijeku radovi.


Pojačan promet osobnih vozila uz moguća duža čekanja bit će na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, povremeno u oba smjera, a bit će i pojačan priljev vozila u svim trajektnim lukama i pristaništima.