Unutarstranački izbori

Počeo dan D za vodstvo socijaldemokrata i Grbina: Izborima se mjeri i podrška – njemu

Foto Matija Habljak Pixsell

Foto Matija Habljak Pixsell

Postoji niz sredina gdje se jednostavno nitko nije kandidirao, posebno u SlavonijiZAGREB – U trenutku dok se po zadnjem istraživanju javnosti SDP bori s rejtingom od oko 13 posto, SDP danas održava unutarstranačke lokalne izbore na svim razinama. To je statutarna obaveza, da se u roku od šest mjeseci od lokalnih izbora u Hrvatskoj održe i stranački izbori, i to znači da će sve općinske, gradske i županijske organizacije SDP-a u Hrvatskoj, uključujući i Zagreb i Rijeku, dobiti nove predsjednike i ostala tijela.


Na neki način to je dan D i za predsjednika Peđu Grbina jer će se na ovim izborima mjeriti i podrška njemu, odnosno njegovim kandidatima na terenu. No, problem je SDP-a što je nakon raspuštanja niza organizacija te isključivanja na tisuće ljudi na terenu od Zagreba, preko Bjelovara do Slavonskog Broda itd., zapravo ostao na malobrojnom i nemotiviranom članstvu.


Tako postoji niz sredina gdje se jednostavno nitko nije kandidirao, posebno u Slavoniji, a ako je kandidata za predsjednike i bilo, nije bilo dovoljno zainteresiranih za gradske i općinske odbore, pa će u nizu mjesta te funkcije jednostavno ostati prazne. Time će se de facto morati konstatirati da je stranka na takvim mjestima – umrla.
Druga su krajnost mjesta gdje je kandidata i previše, pa traje ogorčena bitka za prevlast. To je svakako Zagreb, gdje je kandidata sedam, a među njima su najozbiljniji Viktor Gotovac, Darko Liović, Matej Mišić i Danica Juričić-Spasović. Izbori u Zagrebu održavaju se uz međusobne optužbe oko organiziranja samih izbora, održavanja sučeljavanja, pristupa stranačkim prostorijama itd., a većina kandidata zapravo se fokusirala na borbu protiv Gotovca, profesora radnog prava s Pravnog fakulteta u Zagrebu, koji je optužen da je vodio Bandićevo gradsko Etičko povjerenstvo, ali koji ima potporu Iblera.


Problemi su i u Splitu, gdje je prije dva dana 80 članova napustilo stranku, dok je predsjednik županijske organizacije Ranko Ostojić dao ostavku zbog sporenja oko plaćanja članarine njegova protukandidata za županijsku organizaciju Nikše Peronje. Ipak, Ostojić se ponovo natječe pa je i ondje napetost u stranci velika. U slučaju da izgubi, sigurno je da bi Split mogao ostati bez još dijela članstva.
SDP je zadnjih mjeseci doživio raskol u klubu zastupnika u Saboru, gdje je u novi Klub socijaldemokrata prešlo 18 od 32 SDP-ova zastupnika, i svi oni čekaju ishod današnjih izbora u stranci da bi vidjeli ima li smisla pričekati vraćanje u okrilje SDP-a, ukoliko kandidati Peđe Grbina dožive loše rezultate, ili pak osnivati novu stranku uz dio članstva koji će sigurno dalje napuštati SDP ako Grbin ostane sa svojim ljudima na čelu SDP-a.