Novi ciklus je počeo

Počela prva sjednica nove, 15. po redu Vlade: Plenković predstavlja nacrt prijedloga zakona o obnovi Zagreba. Beroš ispravio Capaka

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

"Kao što smo obećali, na prvoj sjednici Vlade nakon izbora taj zakon je na dnevnom redu", rekao je.ZAGREB – Počela je prva prva sjednica nove, 15. po redu Vlade na čijem je početku premijer Andrej Plenković čestitao ministrima na povjerenju koje su dobili od većine zastupnika u Hrvatskom saboru.


Plenković je kao glavnu točku dnevnog reda istaknuo Nacrt prijedloga zakona o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.


“Kao što smo obećali, na prvoj sjednici Vlade nakon izbora taj zakon je na dnevnom redu”, rekao je.


Očekuje tijesnu suradnju
Od ministra zdravstva Vilija Beroša, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića-Radmana te ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac očekuje da tijesno surađuju sljedećih dana.


“Očekujem da budu u tijesnoj suradnji sljedećih dana da obavimo konzultacije kako bismo kombinirali ono što radimo u zemlji s našim ambcijama da održimo što je moguće bolju turističku sezonu i komunikaciju s brojnim drugim državama koje prate epidemiološku sliku u svim ostalim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj”, naglasio je Plenković.


Zahvalio građanima na povjerenju


Zahvalio je sugrađanima na povjerenju koje su im dali na izborima 5. srpnja, kao i koalicijskim partnerima.


“Zahvaljujem i partnerima u okviru parlamentarne većine na suradnji proteklih dana, izradi programa Vlade i želji da u predstojeće četiri godine svi zajedno predano radimo za Hrvatsku na ciljevima koje smo komunicirali u izbornoj kampanji i uvrstili u izborni program i sada program Vlade”, istaknuo je.


Beroš ispravio Capaka


Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade objavio je da je u protekla 24 sata zabilježen 81 novi slučaj zaraze koronavirusom te ispravio ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslava Capaka koji je prethodno danas iznio podatak od 84 nova slučaja.


“Službeno, prema platformi HZJZ-a, u protekla 24 sata zabilježen je 81 novi slučaj, a Capak je zabunom iznio brojku od 84”, rekao je Beroš.


Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 1032, 139 osoba su na bolničkom liječenju, a devet ih je na respiratoru.


Od početka epidemije preminulo je 128 osoba, od kojih osam u zadnjih tjedan dana, rekao je Beroš.


Poznata žarišta


Istaknuo je da su poznata žarišta oko noćnih klubova u Zagrebu te samostana u Đakovu stavljena pod kontrolu te je broj novooboljelih s tih područja u padu.


Pod kontrolom su i manja grupiranja u Sisačko-moslavačkoj i Virovitičko-podravstkoj županiji, no još uvijek je aktivno žarište u Ivankovu u Vukovarsko-srijemskoj županiji.


Ostale županije kontinentalne Hrvatske uglavnom su mirne, bez većih grupiranja. U primorskim županijama primijećeno je nekoliko manjih grupiranja, međutim 54,3 posto današnjiih pozitivnih na testiranju su iz samoizolacije, što znači da se te osobe aktivno nadzire.


Troznamenkasti broj zaraženih


U proteklih tjedan dana u tri navrata Hrvatska je imala troznamenkasti broj novozaraženih, no trenutno većina oboljelih ima blažu kliničku sliku bolesti, rekao je ministar.


“Iako je epidemiološka situacija pod kontrolom, ne smijemo biti zadovoljni jer smo pokazali da možemo bolje, stoga pozivam građane na pridržavanje jednostavnih mjera kako bi od zaraze zaštitili sebe i druge. Ostanimo solidarni i odgovorni i dalje”, poručio je Beroš.


Božinović izvijestio o provedenim nadzorima


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvjestio je, pak, kako je u proteklom tjednu proveden nadzor Nacionalnog stožera civilne zaštite nad 7365 poslovnih subjekata te je utvrđeno 284 nepravilnosti koje se odnose na nepridržavanje propisanih epidemioloških mjera.


“Mogu konstatirati da se intenzivirao nadzor nad provođenjem propisanih mjera i preporuka kojeg provode lokalni stožeri i timovi. Inspektori Ravnateljstva su izvršili 2156 nadzora poslovnih subjekata, javnih otvorenih prostora, noćnih klubova”, rekao je na Božinović na sjednici Vlade.


Uključujući privatna okupljanja i druge objekte sveukupna je brojka u proteklom tjednu 7365 nadzora, te je utvrđeno 284 nepravilnosti, što je 3,85 posto.


Građani se pridržavaju mjera


“To nam ukazuje da se poslodavci i građani uglavnom u najvećoj mjeri pridržavaju propisanih mjera. Oni koji se ne pridržavaju najčešće se odnose na neposjedovanje ili nekorištenje zaštitne opreme, isticanja obavijesti o obvezi pridržavanja općih higijenskih mjera fizičkog distanciranja, te mjera ograničenog mjera sudionika, vođenja pisane evidencije, nepridržavanje uputa o posluživanju hrane i rasporedu sjedenja”, naglasio je Božinović.


Podsjetio je da su ovoga tjedna u Stožeru donijeli odluku o održavanju svadbenih svečanosti u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje sudjelovati mogu samo najuži članovi obitelji, te će mjera biti na snazi do 4. kolovoza.


“Što se tiče turističkih regija, situacija što se tiče broja stranih gostiju je takva da je u ovome trenutku u Hrvatskoj evidentirano 619.431. Najviše u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Najbrojniji strani gosti u tim županijama su iz Njemačke, Slovenije, Poljske, Češke i Austrije”, kazao je Božinović.


Raste broj prijava za turistički ulazak u Hrvatsku


Dodao je kako rastu prijave za ulazak u Hrvatsku preko sustava Enter Croatia.


“U zadnjih 18 sati prijavilo se 64.573 osobe za ulazak u Hrvatsku, najčešće se radi o turističkim razlozima”, istaknuo je ministar.


Poručio je kako je u intenzivnom kontaktu s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom te ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac.


“Možemo izraziti zadovoljstvo kada su u pitanju objave vlada Savezne Republike Njemačke, Austrije i Slovenije o tome da je Hrvatska i dalje sigurna turistička destinacija. Vrlo su intenzivni kontakti s vladom Nizozemske, gdje će i naša diplomacija i turistička diplomacija poduzeti dodatne kontakte kojima će izložiti svu argumentaciju koja je poznata i svim nizozemskim turstima u Hrvatskoj, a to je da borave u sigurnoj turističkoj destinaciji”, zaključio je Božinović.