PLENKOVIĆ NAJAVIO

Nove mjere stupaju na snagu u subotu i trajat će do 21. prosinca: Bit će objavljene u 14 sati

P. N., Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

"Ove mjere imaju konretnu epidemiološku podlogu, nastojat ćemo dodatnim testianjima utvrditi trendove, održati funkcioniranje zdravstvenog sustava te se pripremiti za distribuiranje cjepiva kada ono dođe u Hrvatsku. Svi ministri po resorima rade na mjerama za očuvanje radnih mjesta na tragu onoga što smo i prije radili, rekao je Andrej PlenkovićNa sjednici Vlade koja je počela u podne očekivalo se predstavljanje novih strogih mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa, međutim detaljna objava odgođena je za 14 sati kada bi premijer Andrej Plenković u društvu šefa HZJZ-a Krunoslava Capaka trebao prezentirati mjere.


Upravo je rekao da se taj paket nadovezuje na mjere uvedene prije nekoliko tjedana kako bi se smanjilo širenje zaraze, broj hospitaliziranih i oboljelih, također i preminulih.


Mjere najmanje do Božića


“Ove mjere imaju konretnu epidemiološku podlogu, nastojat ćemo dodatnim testianjima utvrditi trendove, održati funkcioniranje zdravstvenog sustava te se pripremiti za distribuiranje cjepiva kada ono dođe u Hrvatsku. Svi ministri po resorima rade na mjerama za očuvanje radnih mjesta na tragu onoga što smo i prije radili.
Ponavljam da ove mjere trebaju stupiti na snagu u subotu, 28. studenoga, a trajale bi do 21. prosinca. Uoči Božića nastojimo napraviti napor za učinkovitu borbu protiv koronvairusa. Imamo prvi put više od 4.000 zaraženih i moramo poduzeti dodatne mjere”, rekao je Plenković.


Foto Davor Kovačević


Vrlo je izgledno zatvaranje kafića i restorana, vjerojatno će ostati mogućnost dostave hrane.


Kako se neslužbeno doznaje škole će formalno ostati otvorene, a odluke o eventualnom prelasku na online nastavu donosit će se selektivno.


Potvrđeno je i da trgovine i šoping-centri nastavljaju raditi, ali će se pojačati nadzor je li broj kupaca u njima u skladu s propisanim brojem po kvadratnom metru.


Zabrana prodaje alkohola od 22 sata do 6 ujutro ostaje na snazi.


Hoteli ostaju otvoreni, a njihovi će restorani moći raditi, no isključivo za goste hotela.


Ostaju otvorena kina i kazališta, kao i muzeji i galerije, no broj posjetitelja će biti ograničen brojem kvadrata.Javna okupljanja do 25 osoba će se moći održavati.


Ide se i na smanjivanje broja putnika u javnom prijevozu na 40 posto ukupnog kapaciteta. To se planira postići i većim brojem prijevoznih sredstava u gradskom i prigradskom prijevozu. Pravila će vrijediti i za međugradski promet.


Mise bi trebale ostati u crkvama, no s ograničenim brojem sudionika uz preporuku da se održavaju putem radija i TV-a.


Što manje kontakata


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da je cilj uvođenja novih mjera da se građane dodatno potakne na što manje kontakata i druženja kako bi se smanjio broj zaraza koronavirusom, ali i pritisak na zdravstvo.


Božinović je izvijestio da je u proteklih tjedan dana Stožer civilne zaštite donio dvije odluke na nacionalnoj razini i osam na razini županija. Županije s lošijom epidemiološkom slikom predlagale su oštrije epidemiološke mjere koje se odnose na njihovo područje ili na područje pojedinih gradova i općina.


“O tome smo razgovarali jučer na novom sastanku sa svim hrvatskim županima gdje smo razmijenili mišljenja, ali i predstavili smjer kojim se ide kad su u pitanju nove mjere. Cilj je da se građane dodatno potakne na što manje kontakata, pogotovo druženja kako bi se smanjio broj zaraza, a time i pritisaka na bolnički sustav”, izvijestio je Božinović.


Što se tiče nadzora provedbe mjera, inspektori Državnog inspektorata, civilne zaštite i policijski službenici obavili su 2801 nadzor i izdali 19 prekršajnih prijava zbog kršenja epidemioloških mjera te četiri kaznene protiv osoba koje su svojim ponašanjem pridonijele širenju i prenošenju zaraze.


Što se tiče opreme, ona se redovito izdaje lokalnim stožerima i medicinskim ustanovama. U ovom trenutku je 12,1 milijun različitih artikala zaštitne opreme na skladištima civilne zaštite i ona se redovito zanavlja.


Izvještaj o stanju u zdravstvu


Nakon danas zabilježenih 4009 novih slučajeva zaraze koronavirusom u samoizolaciji je 50.165 osoba, a na bolničkom liječenju 2171 osoba, među kojima su 252 na respiratoru, izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić.


U proteklih tjedan dana u bolnice je primljeno 1915 pacijenata sa covidom-19, a otpušteno ih je 1359.


Među zdravstvenim djelatnicima je 1466 aktivnih slučajeva zaraze, dok ih je 1135 u samoizolaciji.


“Ministarstvo zdravstva promptno reagira na zahtjeve bolnica i kontinuirano vodi računa o dostatnosti bolničkih kapaciteta, opreme i zdravstvenih djelatnika, zasad smo po pitanju kapaciteta u stabilnoj situaciji. Najveći izazovi su na sjeveru zemlje, no uspješno pronalazimo rješenja i za njih”, rekao je Dulibić.


Ministarstvo zdravstva zatražilo je od HZZO-a ustupanje raspoloživih koncentratora kisika na privremeno korištenje bolnicama, ovisno o potrebama pacijenata.


U Međimurskoj županiji mobiliziran je hotel Park u Čakovcu kao tercijarni centar za prijem bolesnika s koronavirusom te je u tijeku donošenje odluka o rasporedima zdravstvenih radnika.


HZJZ je pokrenuo sa zagrebačkim Medicinskim fakultetom pozivni centar u kojemu studenti medicine volonteri pomažu u praćenju kontakata pod nadzorom epidemiologa, gdje dnevno volontira 40 studenata.


Pozivni centar zasad pokriva potrebe pet županija i zavoda za javno zdravstvo, to su Krapinsko-zagorska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Sisačko-moslavačka i Zagrebačka županija.


Dulibić je ponovno pozvao građane na dosljedno pridržavanje mjera jer je to jedini način da se zaštiti vlastito zdravlje, a time i zdravstveni sustav.