VLADA O POTRESU I KORONAVIRUSU

Plenković: “Većina građana Hrvatske će se cijepiti već do kraja travnja”

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

"Cijepljeno je više od 38.000 ljudi. Povećali smo narudžbe cjepiva. 29. siječnja će biti odobreno oksfordsko cjepivo, a od njih smo naručili 2.5 milijuna doza. Velike količine doza možemo očekivati u veljači i ožujku", rekao je Andrej PlenkovićVlada RH danas održava sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu gdje će biti riječi o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi, a izvijestit će i o aktualnom stanju vezanom uz potres i koronavirus.


Uvodnu riječ na otvaranju sjednice održao je premijer Andrej Planković, javlja N1.


“Ukupno je zabilježeno 849 potresa od čega 75 jačine 3 ili više, 11 iznad 4 i tri magnitude veće od 5.  Ovakva situacija uznemiruje naše sugrađane. Zahvaljujem svima koji pomažu našim sugrađanima”, rekao je premijer nakon usvajanja dnevnog reda.


Štete se zbrajaju
“Dosad je prijavljeno 41.500 šteta, pregledano je 18.370 zgrada i kuća. To je u usporedbi sa Zagrebom učinkovito i brzo. Zadovoljni smo što je Stožer restrukturiran, što su potpredsjednici Medved i Milošević gotovo svaki dan na terenu. Ministar Medved će detaljnije o brojevima vezanim uz kontejnere i kućice.


Osigurava se intenzivnije cijepljenje sugrađana na covid-19 s obzirom na posebne okolnosti i teže pridržavanje mjera. Nastavak školske godine na dijelovima Sisačko-moslavačke županije ovisit će o okolnostima od škole do škole.


Podsjećam da je Vlada osigurala jednokratnu pomoć unesrećenima”, dodao je.


Zahvalio je i svima koji pružaju psihološku pomoć.


“Spomenuo bih da je nabavljeno 20 novih seizmografa. Važno je ubrzati aktivnosti za privremeni smještaj zbog zime.


Obnova kao u Zagrebu


Vlada je intenzivno radila na pripremi zakonskog okvira te smo se odlučili na izmjene i dopune Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu i dvije županije koje su tada bile pogođene. Širimo polje primjene i na Sisačko-moslavačku županiju i Karlovačku županiju i na dijelove Zagrebačke županije koje možda tada nisu buli pogođeni potresom”, kazao je Plenković na sjednici Vlade.


Rekao je da Vlada još nema precizne razmjere šteta i ne može u ovom trenutku taj podatak kvantificitati. Bit će, kaže, poznat kroz neko vrijeme, a bit će važan za podnošenje zahtjeva za EU Fond solidarnosti.


S tim zakonom posebno uređujemo privremeno stambeno zbrinjavanje, mogućnost dobave i montaže privremenih pokretnih i montažnih objekata, osiguravamo privremeni smještaj u neuseljene stambene jedinice u državnom vlasništvu, istaknuo je premijer.


Obnova na području na kojem je proglašena katastrofa u određenim će se segmentima, rekao je, temeljiti na istim načelima kao i u Zakonu o obnovi Zagreba.


S obzirom da se radi o ruralnom kraju u kojem su stradale obiteljske kuće i dijelu Hrvatske koji spada pod kategoriju potpomognutog područja, sve je prilagođeno tim posebnim okolnostima. Riječ je o oslabljenom dijelu Hrvatskog ispod prosjeka nacionalne razvijenosti. Uz prijedlog zakona oformit ćemo radnu skupinu za društvenu i gospodarsku revitalizaciju koju će voditi ministri Tramišak i Ćorić s predstavnicima resora. Vlada će uz ovu radnu skupinu napraviti i program mjera nastavno na donošenje Zakona u roku od 14 dana. Zakon bi trebao biti na dnevnom redu u Saboru u srijedu.”


“Ja sam jučer dao nalog državnom tajniku za obnovu i stambeno zbrinjavanje da se popis obnovljenih objekata učini dostupnim javnosti. Ne vidim zapreku da to ne bude dostupno javnosti. To treba još precizno utvrditi i povezati s kućama koje su na različite načine obnovljene nakon rata. Tu je bilo puno modela, važno je ući u detalje prije donošenja zaključaka”, rekao je Plenković.


Pad broja oboljelih


Osvrnuo se i na situaciju s koronavirusom: “Što se tiče pandemije, nakon mjera krajem studenog i odgovornost uspjeli smo osigurati ohrabrujući trend. Hrvatska ima najveći dvotjedni pad broja novozaraženih u EU. Ipak, treba zadržati oprez. Cijepljeno je više od 38.000 ljudi. Povećali smo narudžbe cjepiva. 29. siječnja će biti odobreno oksfordsko cjepivo, a od njih smo naručili 2.5 milijuna doza. Velike količine doza možemo očekivati u veljači i ožujku. Tako se očekuje da će se većina populacije cijepiti do kraja travnja,” kazao je Plenković.


Na dnevnom sjednice Vlade su redu izmjene i dopune Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Uz informaciju o aktualnom stanju vezanom za potres, na dnevnom redu Vladine sjednice je i odluka o pokretanju postupka izrade Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom, te odluka o nabavi i korištenju roba strateških robnih zaliha u svrhu provedbe mjera otklanjanja posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.


Ministri će dobiti i informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus, a na sjednici Vlade je i prijedlog Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine, javlja N1.