Inicijativa triju mora

Plenković u Rigi: Širimo LNG terminal s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

„Time omogućavamo Hrvatskoj da postane regionalno energetsko čvorište, korisno i za nama susjedne zemlje – Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku”, rekao je premijerHrvatska će proširiti kapacitet LNG terminala na Krku s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara plina, najavio je u ponedjeljak na susretu Inicijative triju mora u Rigi premijer Andrej Plenković.


Inicijativa triju mora neformalna je politička platforma dvanaest zemalja smještenih između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora čije su suosnivačice Hrvatska i Poljska, a cilj jačanje energetske, prometne i infrastrukturne povezanosti. Ovogodišnji sastanak na vrhu Inicijative održava se u Rigi.


Premijer Plenković je u svom obraćanju skupu najavio podizanje kapaciteta LNG terminala na Krku s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara plina, čime Hrvatska „ide daleko iznad potreba hrvatskih gospodarstva i kućanstava”.
„Time omogućavamo Hrvatskoj da postane regionalno energetsko čvorište, korisno i za nama susjedne zemlje – Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku”.


Premijer je na skupu razgovarao i o prometnoj povezanosti, s naglaskom na koridor 5C koji povezuje Hrvatsku, Mađarsku i BiH i dolazi do Ploča.


Inicijativa pokrenuta 2015. na prijedlog tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njenog poljskog kolege Andrzeja Dude, čiji je prvi skup bio u Dubrovniku, danas ima i investicijski fond trenutno vrijedan 928 milijuna eura.


Sudeći po riječima američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena, novim američkim ulaganjem on će nakon skupa u Rigi daleko premašiti vrijednost od milijarde eura.


Plenković naglašava da je investicijski fond Triju mora najlogičniji put za ulaganja u energetske, prometne i digitalne projekte u Hrvatskoj.


HBOR sudjeluje u fondu od 2020. s 20 milijuna eura. Hrvatska fondu predlaže 11 projekata.


„Budući da je riječ o razvojnoj banci koja ima izvrstan uvid u potrebe financiranja različitih projekata u Hrvatskoj, siguran sam da to može biti najbolji, najlogičniji i najkorisniji put kako da se kanaliziraju i operacionaliziraju sredstva za projekte u Hrvatskoj”, rekao je Plenković.


U Rigi, u koju je stigao niz čelnika država, održava se i poslovni forum na kojem sudjeluju hrvatske tvrtke poput Končara, Luke Rijeka i Plinacroa.


„To je odlična prigoda da uspostave kontakte, da razmjene informacije i da u konačnici potpišu neki ugovor o poslovnoj suradnji”, rekao je hrvatski premijer.


Regija između tri mora iznimno je važna za Hrvatsku jer na nju otpada više od trećine hrvatskog uvoza i izvoza, a s tog područja joj dolazi 40 posto turista.


„Hrvatskoj je ovaj krug zemalja vrlo interesantan, a one su u konačnici i dio našega srednjoeuropskog identiteta”, zaključio je Plenković koji će se u latvijskoj prijestolnici bilateralno susresti s predsjednikom te zemlje Egilsom Levitsem i potpredsjednikom Googlea Karanom Bhatiom.