Dan hrvatske knjige

Plenković: S pravom se ponosimo bogatstvom hrvatske književne baštine

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Plenković je uoči sjednice Vlade posjetio trezor Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i razgledao originalna izdanja prvih tiskovina Marka Marulića i druge vrijedne tiskovine koje su pohranjene u NSKPredsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u četvrtak u povodu Dana hrvatske knjige, da se Hrvatska, kao zemlja koja se služila trima pismima, s pravom ponosi bogatstvom svoje književne baštine.


“Kao zemlja koja se služila čak trima pismima, glagoljicom, latinicom i arvaticom, odnosno ćirilicom, s pravom se ponosimo bogatstvom hrvatske književne baštine, koja je nepresušno vrelo hrvatskom suvremenom književnom stvaralaštvu”, poručio je premijer.


Podsjetio je da se Dan hrvatske knjige obilježava u čast oca hrvatske književnosti Marka Marulića koji je prvi umjetnički ep spjevao na hrvatskome jeziku, pa je tom prilikom i u čast Maruliću, na kraju uvodnog govora na sjednici Vlade pročitao završne stihove njegova epa “Judita”.
Plenković je uoči sjednice Vlade posjetio trezor Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i razgledao originalna izdanja prvih tiskovina Marka Marulića i druge vrijedne tiskovine koje su pohranjene u NSK.