Premijer

Plenković prelomio: Čuli smo poruku, roditeljima njegovateljima povećavamo naknade i prava

Portal Novi list

Ministru Piletiću dao sam nalog da se poveća naknada, poručio je Andrej PlenkovićNakon završetka sjednice Predsjedništva HDZ-a, predsjednik stranke i predsjednik Vlade Andrej Plenković dotaknuo se teme roditelja njegovatelja, najavivši povećanje iznosa naknada i produljenje perioda prava na njih i nakon smrti djeteta.


Dobivat će naknadu 10 mjeseci


“Čuli smo poruku Sabora kada je riječ o Zakonu o socijalnoj skrbi. Danas sam obavio konzultacije s ministrom Piletićem i dao sam mu nalog da se poveća naknada, koju će on predložiti u novom Zakonu o socijalnoj skrbi.


Roditelji njegovatelji će nakon smrti djeteta dobivati naknadu deset mjeseci. To će biti okviri u kojima će ministar izaći s izmjenama, uz druge izmjene koje je pripremalo ministarstvo”, kazao je Plenković, prenosi N1.
Dodao je i da se ide u Zakon o osobnoj asistenciji i inkluzivnom dodatku.


Upitan kako to da su odluku za produženjem davanja naknada za roditelje njegovatelje nakon prijedloga oporbe, Plenković je odgovorio ističući da je oporba bila protiv povećanja naknada za roditelje njegovatelje.


Plenković se najprije osvrnuo na Vladin četvrti paket mjera pomoći. Rekao da je Vlada dobila podršku od socijalnih partnera, čelnika sindikata, HGK-a, HOK-a, HUP-a, Hrvatske poljoprivredne komore, Matice umirovljenice, Zajednice županija, Udruge gradova, Sindikata umirovljenika, uz snažnu potporu parlamentarne većine.


“To govori da Vlada intervenira u pravom trenutku i na pravi način”, ustvrdio je Plenković, prenosi tportal.


O zabrani rada nedjeljom


Na sastanku se raspravljalo o odlukama donesenima u Hrvatskom saboru.


Osvrnuo se na novi režim od 16 radnih nedjelja u trgovini.


“Taj režim nalazi pravi balans između privatnih i poslovnih obveza, izdržat će sve testove”, rekao je.


Usvojen je i paket reforme zdravstva.


“Sve velike ciljeve realizirali smo na dobrobit građanstva”, naglasio je.


O nalogu za uhićenje Putina


Osvrnuo se i na prosvjed liječnika koji se održao u subotu. Plenković je ustvrdio da je ministar zdravstva Vili Beroš dobio uputu za daljnji dijalog s liječnicima.


Komentirao je poruke stranke Možemo!, a kaže da nije pratio njihovu Skupštinu, te da oni imaju “svoje želje i ambicije”.


Na upit o slučaju župana Damira Dekanića i bi li HDZ-u odgovarali izbori, Plenković je odgovorio: “Vidjet ćemo što će biti. To su izravno izabrani čelnici, ne znamo kako će se sve ovo razvijati. U ovom trenutku izbori tamo nisu bili predmet rasprave.”


Komentirao je i nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je izdao Međunarodni kazneni sud (ICC), te ustvrdio da je to “bilo očekivano”.