Sabor

Plenković predstavio Razvojnu strategiju. Za oporbu je to tek popis lijepih želja, za HDZ realan dokument

Hina

Andrej Plenković / Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Andrej Plenković / Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Premijer poručuje kako četvrto desetljeće moderne Hrvatske, iako je započelo s krizama bez presedana, treba biti razdoblje hrvatskog ubrzanog razvoja, ulaska u europodručje, Schengen i OECD, za što danas imamo snažne poluge. Premijer Andrej Plenković predstavio je u srijedu Hrvatskom saboru Nacionalnu razvojnu strategiju države do 2030. izrazivši  nadu da će se o tom dokuentu postići konsenzus.


“Pozdravljamo uključivanje svih zastupnika u raspravu i očekujemo da danas pokušamo pronaći konsenzus o ovom dokumentu”, rekao je premijer i ponovio želju da Hrvatska 2030. bude konkurentna, inovativna i sigurna zemlja, prepoznatljivog identiteta i kulture, očuvanih resursa, kvalitetnih životnih uvjeta i jednakih prilika za sve.


Četiri razvojna smjera, 13 strateških ciljeva


Tu ćemo viziju, poručio je, ostvariti sinergijskim djelovanje javnih politika u četiri razvojna smjera – održivo gospodarstvo i društvo, jačanje otpornosti na krize, zelena i digitalna tranzicija, ravnomjeran regionalni razvoj – i unutar 13 strateških ciljeva.
Strategija, naglasio je, sadrži 23 pokazatelja učinka koji će biti potvrda da smo na pravom putu u ostvarenju te vizije.


Premijer je pobrojao ciljeve koji se žele ostvariti do 2030.  Među njima su  podizanje BDP po stanovniku na 75 posto prosjeka EU, a udio izvoza roba i usluga s 52 na 70 posto BDP-a, značajno ubrzanje rada pravosuđa, dostizanje prosjeka zemalja OECD-a na PISA testovima, podizanje obuhvata djece u vrtićima iznad 97 posto, a zaposlenosti na 75 posto, smanjenje udjela broja osoba u riziku od siromaštva, produljenje  očekivanog broja godina zdravog života za šest do osam godina.


Provodit ćemo poticajnu pronatalitetnu politiku kao zamašnjak demografskoj revitalizaciji, strateškom pitanju hrvatske budućnosti, naglasio je premijer te najavio kako će se raditi i na stvaranju privlačnog društvenog i ekonomskog okruženja za ostanak i povratak mladih i obitelji.


Vodit će se briga i o ravnomjernom razvoju države. “Za razvoj potpomognutih područja, otoka i područja s razvojnim posebnostima, ključna će biti ulaganja u ravnomjeran regionalan razvoj, demografski oporavak, kao i u jačanje socijalne pravednost”, naglasio je.


Razdoblje ubrzanog hrvatskog razvoja


Premijer poručuje kako četvrto desetljeće moderne Hrvatske, iako je započelo s krizama bez presedana, treba biti razdoblje hrvatskog ubrzanog razvoja, ulaska u europodručje, Schengen i OECD, za što danas imamo snažne poluge.


“Za to je ključno da što prije pokrenemo ubrzani gospodarski i društveni oporavak, modernizacijom gospodarstva i prilagodbom na zelene i digitalne tehnologije. Uz izgradnju pravednijeg i solidarnijeg društva, razvojni iskorak nužan je kako bismo uvjete života i poslovanja približavali razini kakvu poznaju najrazvijenije europske države”, naglasio je.


Izrazio je uvjerenje da će se provedbom predložene Strategije i zajedničkim angažmanom svih društvenih dionika ostvariti ti ciljevi na dobrobit budućih naraštaja.
Premijer je opetovao da je Strategija krovni strateški dokument za razvoj Hrvatske, rezultat temeljitog rada niza dionika.


U četvrtom desetljeću hrvatske državnosti, Hrvatska će prvi put dobiti krovni razvojni dokument, i k tome za desetogodišnje razdoblje, kazao je Plenković napominjući da će Strategija biti okvir za izradu svih lokalnih, regionalnih i nacionalnih strategija, što će osigurati njihovu  usklađenost.


Realni i ambiciozni ciljevi


“Ova je strategija važna jer prepoznaje izazove s kojima se suočavamo, jer pruža perspektivu razvoja, postavlja realne i ambiciozne ciljeve, uvažava konkurentske prednosti za razvijenije gospodarstvo”, rekao je Plenković.


Zastupnicima je kazao i kako je proces njene izrade bio uključiv, kako su u konzultacijama o strategiji svi mogli sudjelovati u različitim fazama od 2017., kad je počela izrada, do danas.


“U natjecateljskom globalnom okruženju, svaka zemlja mora samostalno pronaći načine za povećanje vlastite konkurentnosti, uzimajući u obzir svoje ljudske, gospodarske i tehnološke potencijale, ne bi li izazove pretvorila u razvojne prilike. Upravo je to jedna od glavnih svrha ove Nacionalne razvojne strategije, a to će nam pomoći i da se lakše nosimo s nepredvidivim krizama”, rekao je premijer u Hrvatskom saboru.


Ministrica Nataša Tramišak ističe kako Strategija predviđa jasne, mjerljive pokazatelje kojima ćemo ostvarivati zadane ciljeve.


Važno je da će izvješće o njenoj provedi Vlada godišnje podnositi Saboru kako bi imali priliku pratiti krećemo li se u zacrtanom smjeru, rekla je Tramišak i naglasila da je u odrednicama strategije briga za dobrobit svakog pojedinca.


Oporba: Strategija razvoja je popis lijepih želja; HDZ: Realna je i ambiciozna


Saborska oporba ustvrdila je u srijedu da je Nacionalna razvojna strategija Hrvatske do 2030., koju je predložila Vlada, popis lijepih želja, da ne odgovara na ključna pitanja te da joj je izrada bila preskupa, no iz HDZ-a sve to odbacuju i poručuju da je strategija realna i ambiciozna.


Strategija treba odgovoriti na pitanja gdje 2030. želimo biti, kako ćemo to ostvariti i provoditi, no kad pročitate predloženi dokument on ne daje odgovore na ta tri ključna pitanja i nije putokaz za bilo kakav ozbiljan razvoj, ocijenila je Anka Mrak Taritaš (Glas).


Oporba problematizira i cijenu izrade predložene strategije.


“Cijena izrade je izvan svih okvira, jedna stranica košta 230 tisuća kuna”, kaže Peđa Grbin (SDP) koji navodi i da je iz izrade strategije bio isključen Hrvatski sabor, a time i oporba. Tražili smo da u odbor za njenu izradu uđe više predstavnika Sabora, sada ćemo ponoviti taj zahtjev, a ako želimo da strategija bude dokument svih, ovaj zahtjev ćete prihvatiti, rekao je vladajućima i Vladi Grbin.


Tomislav Tomašević (ZLB) kaže da je izrada strategije stajala više od 30 milijuna kuna. Nitko ne zna zašto ovaj dokument ima popis ciljeva, bez da da ima popis aktivnosti, strateške projekte, financijsku stranu, a tzv. prioriteti su smiješni jer su općeniti, tvrdi zastupnik.


Strategija je popis lijepih želja, bez ičeg konkretnog, u njoj nema parametara kojima se može mjeriti uspješnost provođenja, nema rješenja za kronične probleme poput korupcije, kaže Božo Petrov (Most).


Tvrdi i kako je sve napravljeno “forme radi”. “Treba nam neka strategija kako bi se moglo povući 22 milijarde kuna iz europskih izvora”, kaže Petrov i pita zašto strategiju nije radila hrvatska struka, nego Svjetska banka.


HDZ odbacuje sve oporbene zamjerke.


“Ovo je prvi strateški dokument na nacionalnoj razini, koji se kao takav ne razlikuje se od strategija Irske, Slovenije…”, odgovara Marko Pavić (HDZ) i ističe kako je 30 milijuna kuna stajao proces izrade svih podloga koje je radila Svjetska banka. Strategija je ambiciozna, realna i ostvariva, to je moderan dokument, poručio je Pavić.