Premijer

Plenković predstavio novi paket mjera pomoći građanima: “Želimo ublažiti rast cijena”

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Cijeli paket mjera pomoći najugroženijim građanima težak je 1,7 milijardi euraPremijer Andrej Plenković s ministrima predstavlja četvrti paket mjera pomoći građanima, za ublažavanje učinaka inflacije i porasta cijena enrgenata, koji će na snagu stupiti 1. travnja.


Cijeli paket mjera težak je 1,7 milijardi eura. Osnovni detalji, podsjetimo, već su objavljeni.

Pomoć najugroženijim građanima uključuje to da će cijena električne energije ostati ista idućih šest mjeseci, sve do kraja rujna. Cijena plina također ostaje ista godinu dana – do travnja iduće godine.


Cijena energenata idućih mjeseci ostaje ista i za lokalnu samoupravu, pa se troškovi struje i plina za dječje vrtiće, škole, gradsku upravu i komunalna poduzeća neće mijenjati.


Umirovljenicima, pak, stiže jednokratna novčana pomoć. Oni s mirovinom do 260 eura dobit će 160 eura pomoći, a oni koji imaju od 260 do 330 eura dobit će 120 eura.


Oni s mirovinom od 330 do 470 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinom od 470 do 610 eura dobit će 60 eura dodatka.


Povećava se i iznos dječjeg doplatka, a uvode se i neke nove stavke vezano uz koeficijente za slobodne umjetnike.


“Nastavljamo s istim političkim zamislima”


“Nastavljamo s istim političkim zamislima. Cilj Vlade je dati odgovor na globalnu energetsku krizu s kojom smo suočeni. Želimo mjerama ublažiti rast cijena energenata za građane i gospodarstvo.


Nadalje želimo maksimalno ih zaštititi od inflacije. Treće je da se jednokratnim potporama pomogne ciljanim skupinama, onima koji su najugroženiji”, rekao je uvodno premijer Andrej Plenković.


Cijena struje ostat će ograničena još šest mjeseci, a plina idućih godinu dana. Povećava se potpora najugroženijima. Kako je prezentirao premijer, prenosi HRT, za ublažavanje cijena energije planom je predviđeno 1,18 mlrd eura.


Cijena struje


“Nastavljamo cijenu struje za kućanstava na 0.059 eura za razdoblje od 1. travnja do 30. rujna, a potrošnja preko 2.500 kWh je 0,088 eura.


Ova se mjera odnosi na preko 2.115.552 mjerna mjesta. S potrošnjom se od 1. travnja kreće od nule”, poručio je premijer.


Vrijednost mjere je 82 milijuna eura, prenosi N1.


Premijer je dodao: “Cijena za električne energije za javni i neprofitni sektor je 0,062 eura/kWh. Na ovaj način osiguravamo priuštivu cijenu za vrtiće, škole, fakultete, udruge itd.


Za malo poduzetništvo cijena struje je 0,062 euro/kWh.


Cijena plina i toplinske energije


Mjera ograničavanja cijene plina je vrijedna 150 milijuna eura. Po porastu cijena plina, Hrvatska je predzadnja u EU, a iza nje je samo Mađarska.


“Osigurali smo priuštive cijene plina za naše građane. Cijena za kućanstva, javni i neprofitni sektor ostaje ista. Vrijednost mjere je 95 milijuna eura. Cijena za kućanstva zadržava se do 1. travnja 2024.”, kazao je Plenković.


Potpora za poduzetnike kad je riječ o plinu ostaje ista za poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 GWh. Slijede porezne olakšice za energente za grijanje, vrijednost mjere je 35 mil. eura.


Ostaje nepromijenjena jedinična cijena toplinske energije za sve toplinske sustave za vrijeme trajanja Uredbe.


Pomoć umirovljenicima


Vrijednost mjere pomoći umirovljenicima je 64 milijuna eura, a isplata je u travnju ako su korisnici obveznog mirovinskog osiguranja.


Ukida se dodatan doprinos za zdravstveno osiguranje za 32.000 umirovljenika.


Mjesečne naknade najugroženijima


Najugroženijim građanima daje se 70 eura mjesečno za struju i plin.


Jeftinije ogrjevno drvo se produžuje za kućanstva u visini od 20% cijene po prostornom metru. Vrijednost mjere je 4 milijuna eura.


Jednokatne novčane naknade od 150 eura za uzblažavanje rasta troškova života dobit će 167.000 osoba. Pružatelji socijalnih usluga dobit će od 70 do 540 eura mjesečno.


Predstavljene su i isplate posebne novčane naknade. Isplata ide od 1. travnja, a obuhvatit će 128.000 obitelji i 230.000 djece.


Iznosi ovise o broju djece: od 45 eura za jedno dijete, preko 70 eura za dvoje djece, 100 eura za troje djece, 130 eura za četvero djece do 160 eura za 5 djece i više.


Ograničavanje cijena hrane


Kod mjera ograničavanja cijena hrane uvedene su male modifikacije. Suncokretovo ulje bit će nešto jeftinije, sad će mu cijena biti 1,72 eura.


“Zbog moguće nestašice prizvoda svinjskog mesa – lopatice i vratine – shvatili smo da postoji mogućnost da ako ostanu ograničene cijene da ih možda neće biti.


Stoga ćemo ih maknuti u četvrtak s liste, ali smo stavili carsko meso po cijeni od 3,79. eura za kilogram”, najavio je.


UHT mlijeko s 2,8% mliječne masti i dalje košta 0,98 eura za litru, a iste su cijene i brašnu glatkom tip 500 (0,80 eura po kg), brašnu oštrom tip 400 (0,82 eura po kg), šećeru bijelom kristal (1,33 eura po kg), cijelom piletu (3,32 eura po kg) i svinjskom mljevenom mesu (4,11 eura po kg).


Pomoć stradalima u potresu


Predstavljene su i potpore za mljekare, ribare, drvoprerađivače, za energetsku učinkovitost zgrada…


“Nastavljamo s pomoći stradalima u potresu, jednokratna novčana pomoć 265 eura po osobi, najviše 1327 eura po kućanstvu”, rekao je Plenković.


Ukupna vrijednost ovog paketa mjera je 1,7 milijardi eura.


“Dosadašnji paketi svi skupa bili su 5,1 milijardi eura”, poručio je Plenković.


Najdraži slajd – Hrvatska u europskoj jezgri


Premijer je pokazao i svoj najdraži slajd.“Moj najdraži slajd, da se vidi u čijem smo društvu, a tamo nismo došli poklonima nego radom”, zaključio je premijer.


Uslijedila su novinarska pitanjam, a Plenković je poručio da je cilj mjera da unatoč krizi budemo u fazi da nam gospodarski rast bude bolji nego što smo sami procijenili.


O visokoj inflaciji unatoč svim mjerama


Na pitanje o rebalansu proračuna, kaže: “Dio će ići preraspodjelama, a kad dođe trenutak za rebalans, naprtavit ćemo ga, to doživljamo više kao tehničko sredstvo da financije budu stabvilne kao što jesu.”


Je li ovo predizborni paket?


“Ovo je jednako predizboran kao i onaj za Božić, onaj u rujnu i onaj za covid, jednako je predizboran.”


Visoka inflacija unatoč svim mjerama?


“Ne smije se nitko zaigrati, svatko mora odigrati svoju ulogu. Ovo što radimo je kontinuirani državni intervencionizam jer smatramo da postoje trenutci kada jedino država može pomoći građanima i gospodarstvu. Država ne može napraviti baš sve.”


Je li zadovoljan odgovorom privatnog sektora, jesu li reagirali partnerski?


“To ovisi, mnogi jesu, a neki bi mogli još malo pridonijeti.”


“Bio bih lud da idem sad privatizirati HEP”


Korektivni mehanizmi prema onima koji nekorektno posluju?


“Ta je tema izmišljena, nismo o tome govorili, vidio sam to u medijima, ali ne sjećam se da smo imali raspravu da tumačimo tko je dobar poslodavac ili trgovac, a tko zao. Bolje prenesite paket, to je bitno, a ono je nebitno.


I da je rekao to Davor (op. ur. misli na ministra Davora Filipovića), nije to nešto dramatično jer je to bilo nešto što smo vidjeli kod neopravdanog dizanja cijena kod konverzije.”


Od 1,7 milijardi eura vrijednosti paketa, koliko ide na račun HEP-a i ostaje li HEP u državnom vlasništvu?


“Ide 600 milijuna. Doslovno vam je to sve isto. Nakon ovih kriza bio bih lud da se idem petljati u vlasništvo HEP-a, ne bi nitko to učinio, da ide sad privatizirati HEP.”