Premijer u Splitu

Plenković ovorio radove na istočnoj obali i pohvalio HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika. Splitski SDP: Njemu je Split važan samo u kampanji

Hina

foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na pitanje može li HDZ nakon pobjede sastaviti većinu i bez koalicije, predsjednik Vlade je odgovorio da ne može biti čarobnjak i pretpostaviti kako će glasovati građani Splita, nego da ta stranka ide na izbore i po novo povjerenje sa sjajnim kandidatom. SPLIT – Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je popodne bio u Splitu na otvorenju radova na istočnoj obali, rekao je odgovarajući na novinarska pitanja da je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Vice Mihanović izvanredno rješenje za budućnost toga grada.


Istaknuo je da se Mihanović pokazao u privatnom sektoru, da ima zavidnu akademsku karijeru, poznat je u Splitu, u najzrelijim je godinama, a i dokazao se na poslu.


Novinare je zanimalo “ima li Vice Mihanović blagoslov” predsjednika Vlade za koaliciju sa Željkom Kerumom, na što im je Plenković odgovorio da HDZ-ov kandidat ide na novu pobjedu, a što će biti nakon izbora, to će se vidjeti.
Na pitanje može li HDZ nakon pobjede sastaviti većinu i bez koalicije, predsjednik Vlade je odgovorio da ne može biti čarobnjak i pretpostaviti kako će glasovati građani Splita, nego da ta stranka ide na izbore i po novo povjerenje sa sjajnim kandidatom.


​Plenković je na pitanje je li njegov današnji dolazak u Split dio predizborne kampanje odgovorio da je projekt istočne obale sjajan,​ zbog čega čestita ravnatelju Lučke uprave Vici Mihanoviću na inicijativi, ideji i na pripremi koja je trajala nekoliko godina.  Čestitao je na osiguranim europskim financijskim sredstvima, “jer grad Split to uređenje neće stajati ništa, a za 42 milijuna kuna i 11 mjeseci imat će novu istočnu obalu.”


Novinari su ga pitali koliko će porezne obveznike stajati njegovo dvodnevno putovanje po Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji te nije li bilo jeftinije doći helikopterom kao što to radi predsjednik Zoran Milanović.


“S obzirom da smo u posljednje vrijeme zbog ograničenja koja su postojala zbog covida zaista imali malo aktivnosti diljem Hrvatske, vrijeme je da to kompenziramo”, odgovorio je novinaru Plenković.


Splitski SDP: Premijeru je Split važan samo u izbornoj kampanji


Predsjednik splitskoga SDP-a Goran Kotur zamjerio je u utorak premijeru Andreju Plenkoviću da se u vezi s financijskim ulaganjima prema Splitu ne ponaša na isti način kao prema Rijeci, Zadru i dubrovačkom području te tvrdi da mu je Split ‘glavni’ samo u izbornoj kampanji.


“Premijer Andrej Plenković ponaša se kao da je Split 22., a ne drugi grad u Hrvatskoj. Split bi se, valjda, trebao zadovoljiti s desetcima milijuna kuna dok se u Rijeku, Zadar i u dubrovačko područje ulažu stotine milijuna eura”, ističe Kotur u današnjem priopćenju za javnost.


Po njegovu mišljenju, dok se Rijeka s drugim dijelovima Europske unije povezuje modernom željezničkom vezom, Split i Dalmacija su “na rubu ruba Europske unije”.


“Je li HDZ-ov gradonačelnik Andro Krstulović Opara uopće upoznao premijera sa zaključkom Gradskog vijeća u kojemu tražimo od Vlade Republike Hrvatske da se mediteranski koridor Europske unije proširi tako da se tu uključi i Split?” pita Kotur i dodaje da od predsjednika Vlade Plenkovića zasad nisu čuli baš ništa o tom za Split životnom pitanju o kojemu ovisi ekonomska budućnost toga grada i regije.


On ističe kako, za razliku od mnogih drugih pitanja, uključujući i sporedna, oko kojih se HDZ-ova tzv. vertikala vlasti redovito zborno javlja, o najvažnijem razvojnom pitanju za Split i cijelu Dalmaciju nema “ni pisma ni razglednice”.


“Nakon što su u Nacionalnoj razvojnoj strategiji grubo preskočili Split, pa onda nakon intervencije splitskog SDP-a svoje greške na brzinu ispravljali, HDZ-ovci i dalje nastavljaju utabanim stazama ignoriranja ključnih splitskih razvojnih problema. Konkretno, Split je Andreju Plenkoviću i HDZ-ovcima ‘glavni’ samo u izbornoj kampanji”, tvrdi Kotuli.