Premijer

Plenković: Ovo je “velika godina isporuka”! Ulazimo u Šengen i Eurozonu, otvaramo Pelješki most

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Izgradnju Mosta Pelješac nazvao je strateško-suverenističkim postignućem.Premijer Andrej Plenković je u utorak u Slunju na sastanku Vlade sa županima i predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina rekao da je razdoblje “preklapajućih kriza” ujedno i “velika godina isporuka”, jer slijedi ulazak u šengen, eurozonu i otvaranje Pelješkog mosta.


Izgradnju Mosta Pelješac nazvao je strateško-suverenističkim postignućem, a za pristupanje eurozoni s posljedičnim rastom kreditnog rejtinga rekao da Hrvatsku čini snažnijom i čvršćom za globalne izazove.


“Od 15. ovog mjeseca imat ćemo najbolji kreditni, investicijski rejting ikada i to pokazuje da je smjer politike kojim idemo dobar, jer radimo dobro, sustavno, donosimo brojne zakone, sve na korist naših građana i gospodarstva”, rekao je Plenković.
Govoreći o LNG terminalu rekao je da Plinacro može njegov kapacitet udvostručiti, a što je razvojna prilika za Hrvatsku, koja može u ovoj energetskoj krizi omogućiti opskrbu energentima zemaljama srednje i jugiostočne Europe.


“Hrvatska postaje zemlja rješenja, a ne problema”, rekao je premijer Plenković koji u Slunju predsjeda sastankom.


Na dnevnom su redu tri teme. Ministrica Nataša Tramišak predstavila je višegodišnji financijski okvir (2021-2027), ministar Davor Filipović mjere za ublažavanje energetske krize, a o mjerama pomoći u poljoprivredi i ribarstvu govorila je ministrica Marija Vučković.


Potpredsjednik Vlade Tomo Medved, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin i grafonačelnica Slunja Mirjana Puškarić u svojim su govorima naglasili potrebu demografske obnove slunjskog kraja, jer Grad Slunj te općine Cetingrad, Rakovica i Samorsko zajedno imaju 18.000 stanovnika, 20 posto manje nego 2011. godine.


Sastanak održan u Donjem Nikšiću 12. je od prvoga održanog u tom formatu u prosincu 2016. godine u Zagrebu i to “radi uspostave načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama”, odnosno radi “prakse redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom radi njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja”.


Uoči sastanka premijer Plenković je predsjednik Vlade Andrej Plenković je u Slunju posjetio tvrtku VJ-eko u Donjem Taborištu, tvrtke kćeri Dok-inga, specijalizirane za proizvodnju strojeva za razminiranje i za rudnike.