Novi potez Vlade

Plenković objavio: ‘Fiksiramo cijene goriva na svim pumpama, osim onih na autocestama’

P. N.

Foto Sanjin Strukic / Dusko Jaramaz PIXSELL

Foto Sanjin Strukic / Dusko Jaramaz PIXSELL

Cijena za premium goriva i dalje će se formirati slobodno, dok će na autocestama gorivo od sutra stajati 14,57 kuna po litri dizela, 14,06 kuna za benzinPremijer Andrej Plenković objavio je kako je Vlada na današnjoj telefonskoj sjednici odlučila fiksirati cijenu goriva na svim benzinskim pumpama u Hrvatskoj, osim onih na autocestama.


Benzin će tako stajati 13,50 kuna, dizel 13,08, a plavi dizel 9,40 kuna. Cijena za premium goriva i dalje će se formirati slobodno, dok će na autocestama gorivo od sutra stajati 14,57 kuna po litri dizela, 14,06 kuna za benzin i 10,73 kuna za plavi dizel.


“Zbog porasta cijena i udara na standard hrvatskih građana, mi smo prateći situaciju s cijena u ova dva tjedna očekivali da će dvotjedni rok prouzročiti rast cijena i benzine i dizela i plavog dizela. Odlučili smo opet intervenirati. Dosad smo već limitirali marže na 65 lipa za benzin i dizel, smanjili trošarine na benzin za 80 lipa, a za dizel 40 lipa, ukinuli smo i naknadu za biogoriva”, ustvrdio je Plenković.
Da nije bilo Vladinih mjera, nastavio je, dizel bi danas koštao 16,64 kune, benzin 15,95 kuna, a plavi dizel 11,83 kune.


“Ušteda građanima je zahvaljujući mjerama 2,45 kuna po litri benzina, 3,65 kuna za litru dizela i 2,38 kuna po litri plavog dizela”, dodao je Plenković.


Kaže da se 94 posto benzinskih crpki u Hrvatskoj ne nalazi na autocestama i ove se mjere odnose na njih.


“Sutra će rasti samo cijene na benzinskim postajama koje su na autocestama. Na taj način smo zaštitili standard hrvatskih građana, a istodobno smo vodili računa o činjenici da smo usred turističke sezone, pa ćemo osigurati i prihode po toj liniji”, zaključio je Plenković.


Mjere će se odnositi na iduća dva tjedna, nakon čega će eventualno biti donijeta odluka o novima. Plenković kaže da tu još prostora imaju.


“Naravno da imamo još prostora, naš prostor je velik. Kao što je ovo fiksiranje cijena. Imamo još prostora i u pogledu trošarina, da dođemo na minimum trošarina. Postižemo efekte. Vidite da se ljudi voze”, naveo je premijer.


Kaže da ne vjeruje da će turisti izbjegavati točiti na autocestama, kao i da mjera hrvatske Vlade nije diskriminirajuća kao što je to ona u Mađarskoj i koja će, uvjeren je, sigurno pasti na sudu EU-a.


“Vlada može smanjiti poreze, ograničiti trošarine, formirati cijene, ali ne može sve. Ovo je trenutak da svi budemo odgovorni. Kalibrirat ćemo mjere tako da zaštitimo standard građana i da svi poslovni subjekti ostanu na nogama”, kazao je.