Očekuje prihvaćanje

Plenković o ponudi koja je data sindikatima: ‘To je najveće povećanje ikada. Gdje je Divjak? Tu je’

P. N.

Foto Igor Kralj / PIXSELL

Foto Igor Kralj / PIXSELL

Dodaje kako će u cijelom mandatu njegove Vlade ukupno povećanje plaća za učitelje i nastavnike biti - 23,1 posto. Novinari su ga pitali i gdje je ministrica Blaženka Divjak. "Tu je", odgovorio je hladnoPremijer Andrej Plenković danas je dodatno pojasnio sadržaj ponude koja je sinoć data sindikatima.


– Imali smo jučer jako dobre razgovore. Paket koji je na stolu je jako dobro osmišljen i konzistentan, važno je da znaju to svi ljudi. Učitelji i nastavnici će već u veljači imati 5 posto više plaće nego danas, a u srpnju ukupno 8 posto više nego danas. Do listopada 10,40 posto. Dakle, u jednoj kalendarskoj godini će oni koji su imali plaću X imati plaću x plus 10,40 posto. To je najveće povećanje ikad, rekao je Plenković i dodao da će vanjske institucije, sindikati i Vlada dodatno ispraviti nepravde s koeficijentima, a to će biti donijeti odmah nakon idućih izbora.


Dodaje kako će u cijelom mandatu njegove Vlade ukupno povećanje plaća za učitelje i nastavnike biti – 23,1 posto. 
– To je cjelovit paket, ozbiljna politika i plod dijaloga. Ako ne prihvate? Ponudu treba sagledati realno i razumjeti da je ovo u datim okvirima napravila vlada koja ne zadužuje našu djecu. Završit ćemo mandat tako da trošimo koliko zarađujemo, smanjujemo dug proteklih vlada i ne stvaramo makroekonomske ravnoteže. Ovo što smo postigli je u cijelini jedan izrazito zdrav kompromis koji ide u korist. Najvažnije je danas da učitelji razumiju cijelinu ponude i da je sadržaj ispred forme, dodao je.


Novinari su ga pitali i gdje je ministrica Blaženka Divjak.


– Tu je, odgovorio je hladno, ne pojašnjavajući dodatno sudbinu ministrice obrazovanja.