Premijer u Splitu

Plenković o inflaciji: Vlada će poduzimati mjere po potrebi

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

"Mi ćemo donijeti paket kada to bude potrebno, kada okolnosti budu takve da moramo ponovno reagirati", rekao je PlenkovićPremijer Andrej Plenković komentirao je u srijedu u Splitu rekordnu stopu inflacije- 10,8 posto  ocijenivši kako Vlada prati situaciju i da će mjere poduzimati po potrebi, a kao pozitivne okolnosti izdvojio je, među ostalim signale da će turistička sezona biti na razini one prije pandemije.


“Mi ćemo donijeti paket kada to bude potrebno, kada okolnosti budu takve da moramo ponovno reagirati”, rekao je Plenković. Podsjetio je kako njegova vlada već šest godina provodi kvalitetan intervencionizam “koji čuva radna mjesta, plaće i standard građana”, te će isto, kad dođe taj trenutak, “napraviti ponovo”.


“Poduzeli smo jako puno mjera dosad, antiinflacijskih, potporu rastu cijene energenata, i kućanstvima i mikro, malim i srednjim poduzećima, poljoprivrednicima, ribarima, smanjili poreze (…) niz drugih mjera koje smo učinili, ušli u cijene naftnih derivata, i činit ćemo to i dalje”, rekao je premijer.
Dodao je kako Vlada u ovom trenutku ima nekoliko planova te da prati situaciju,  a ono što je bitno je “da raste BDP, da je zaposlenost veća nego ikad, a nezaposlenost manja nego ikad, da su najave da će turistička sezona biti gotovo na razini 2019. godine”.


“Kad sve elemente uzmemo u obzir, gledat ćemo koji je idući korak za intervenciju”, poručio je, podsjetivši kako je glavni razlog situaciji “ruska agresija na Ukrajinu, koja je dovela do rasta cijena energenata pa onda i hrane i sirovina i građevinskog materijala i inflatorni pritisak”.


Predsjednik Vlade Plenković boravio je u srijedu u Splitu, gdje je sudjelovao u svečanosti obilježavanja Dana Sveučilišta.


Novinari su Plenkovića pitali i je li ga iznenadilo uhićenje bivšeg petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića te je li ono povezano s činjenicom da on HDZ-u “više ne treba”, što je on nazvao plasiranjem teza političke tajnice SDP-a Mirele Ahmetović.  Istaknuo je “jednom zauvijek: DORH, policija su neovisni, samostalni i rade svoj posao bez uprava i bez pritiska izvršne vlasti”.


Na pitanje zašto u svojoj Vladi ima ministra obrane koji je u sukobu interesa, a novčano je kažnjen Plenković je rekao kako je (Mario Banožić) “platio kaznu i što sad”, te kako smatra da je “normalno da je u redu” (da on i dalje bude ministar): “Pa neću ja valjda slušati Milanovićeve želje i imati ministre ili ne po njegovim afinitetima”.