Afera softver

Plenković: “Mogu pretpostaviti tko je AP, ali vidite da autorice tih poruka nisu zadovoljne s njim”

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

I za mene ima nekih potpuno novih elemenata u ovim transkriptima, nije bitno koji su, nije na meni da komentiram proces, ali su me iznenadili”, rekao je PlenkovićPremijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da ne zna odnose li se na njega inicijali AP, spominjani u porukama koje su razmjenjivale Gabrijela Žalac i Josipa Rimac u aferi “softver” ali je dojma da autorice tih poruka nisu zadovoljne dotičnim.


Plenković je nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a rekao novinarima da AP može imati puno opcija, poput Associated Pressa, Autobusnih poduzeća ili Anthonya Perkinsa, a što se tiče cijele teme zanimljivo mu je da se više priča čiji su inicijali nego u kakvom se kontekstu spominju.


“Ne znam odnosi li se na mene, ali mogao bih pretpostaviti iz onog što sam pročitao kao i vi i nekako imam dojam da nisu baš autorice tih poruka zadovoljne s tim dotičnim AP iz tih poruka, rekao je Plenković novinarima, upitan čiji inicijali.
“Ako nije Perkins, onda je možda netko drugi poznatiji”, dodao je.


Upitan zašto to nije javno rekao čim je afera izašla u javnost, rekao je kako ne vidi da je sastanak u vladi nešto neuobičajeno u odnosu na sve brojne sastanke o različitim temama i resorima.


Dodao je da je to bio jedan od sastanaka na zahtjev tadašnje ministrice, održan u vrijeme kada su bili na vlasti pet ili šest mjeseci, kada je apsorpcija europskih fondova bila na devet posto.


“U tom je kontekstu nadležna resorna ministrica predložila je susret s obzirom na to da se radilo, koliko sam tada razumio, po sjećanju nastojim se prisjetiti, o jednoj bazi podataka koja sadrži konkretne projekte koji mogu biti koristan alat za apsorpciju fondova”, kazao je.


Napomenuo je da je to bilo prije puno godina. “Treba voditi računa da ja nemam uvid u nečija sjećanja i nečije poruke. Imamo EU javnog tužitelja čiji je ured pretpostavljam sagledao ovaj slučaj sa svih aspekata, da je imao nešto za pitati siguran sam da bi pitao”, rekao je premijer novinarima.


Dodao je da za njega ima novih elemenata u transkriptima koji su objavljeni u medijima, i ustvrdio kako nije na njemu da komentira procese.


Upitan je li postignut dogovor na sastanku, naglasio je da jedini relevantan i bitan događaj taj iz 2017. kad su došli ministrica i taj gospodin i predstavili bazu podatak, a kasnije nikakve veze u odlukama ni procesu nije imalo s njime.