'Što je poanta'

Plenković: Koji to točno iznos kuna zaslužuje cirkularni štrajk?

Portal Novilist.hr

Foto Marin Tironi, Pixsell

Foto Marin Tironi, PixsellOSIJEK Premijer Andrej Plenković u Osijeku je ponovo komentirao štrajk u školama, kao i stanje u koaliciji i u HDZ-u.


“Mi razgovaramo i sa sindikatima i s našim koalicijskim partnerima”, rekao je Plenković, prenosi N1, ponovivši da su u mandatu njegove vlade plaće u državnom i javnom sektoru porasle za 11,5 posto, a prosječna plaća za 840 kuna.


Istaknuo je i da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja od 2016. do 2019. godine dobilo tri milijarde kuna.
“Ako nekome u tri godine date tri milijarde, onda je to bitan resor”, rekao je Plenković.


“Politika Vlade je bila cjelovita”, dodao je.


Upitan za svoju sarkastičnu izjavu s jučerašnje konferencije za novinare, na kojoj je rekao da bi najbolje bilo svima 100 posto dići plaće, Plenković je rekao da je nekako morao poslati poruku te da su u mandatu ove Vlade unaprijeđeni svi ekonomski aspekti.


“Što je poanta? Ne radi se o sarkastičnosti. Svi bi mi povećali plaće, ali ako se daje kontinuirano, treba i to sagledati i uvažiti. Koji je to točno iznos kuna koji zaslužuje cirkularni štrajk? Malo mi to djeluje kapriciozno”, rekao je Plenković, dodavši da koeficijent složenosti poslova, čije povećanje traže sindikati, nije predmet pregovora između sindikata i Vlade, ponovivši da to znači da nema pravne osnove za štrajk.


Što se tiče odnosa s HNS-om, Plenković je rekao da razgovaraju.


“Naš je stav realan, vodimo realnu politiku. Mi razgovaramo non stop”, rekao je Plenković.


Komentirajući potragu za nestalim pomorcima s broda Bourbon Rhode, Plenković je rekao da su otkako se nesreća dogodila poduzeli apsolutno sve što se moglo.


“Moj predstojnik ureda, koji je rođen i živio u Francuskoj, po nekoliko sati svaki dan provodi na telefonima što s našim veleposlanstvom što s Francuskom. Kompanija se angažirala, francuska se vojska bila angažirala, letjeli su zrakoplovi, trgovački brodovi su imali obvezu motrenja…


Prema sinoćnjim informacijama, područje koje su pretražili je veće od 200 tisuća kvadratnih kilometara, znači veće od četiri Hrvatske. Mi ćemo angažmanom i razgovorima napraviti sve, ali treba uzeti u obzir da se nesreća dogodila na sredini Atlantika”, rekao je Plenković, dodavši da će Vlada sa svoje strane nastaviti raditi sve što može.


Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava jučer je rekao da ima ambicije biti predsjednik HDZ-a, a Plenkovića su novinari zamolili za komentar te izjave.


“Dobro je imati ambicija”, rekao je Plenković, dodavši da nije primijetio da je Penava odlučio izaći iz HDZ-a ne ispune li se njegovi zahtjevi.