Odgovor premijera

Plenković kaže da ga predsjednik ne interesira: ‘Žalosno da tako govori o ključnom datumu za hrvatsku povijest’

P. N., Hina

Loše je ako predsjednik Republike tako govori o pozitivnim zakonskim propisima koje je donio SaborPremijer Andrej Plenković komentirao je danas tvrdnje predsjednika Zorana Milanovića kako je današnje obilježavanje Dana državnosti zapravo predizborni skup HDZ-a, te odbijanje da im se priključi na polaganju vijenaca na grobu dr. Franje Tuđmana.


“Morate to sve njega pitati. Ja sam predsjednik Vlade i HDZ-a, na čiju inicijativu se promijenio Dan državnosti. On je druga institucija i nije predmet mog interesa. Loše je ako predsjednik Republike tako govori o pozitivnim zakonskim propisima koje je donio Sabor. Račanova vlada je promijenila Dan državnosti i stavila ga 25. lipnja koji je isto važan datum, ali ovo je bio početak. Zato mi je žao da tako govori o ključnom datumu za suvremenu hrvatsku povijest, vjerujem da će kroz mandat promijeniti stajalište”, dodao je.


»Obilježavamo tako tridesetu godišnjicu početka donošenja niza ključnih ustavnih, pravnih, političkih i povijesnih akata koji su, slijedeći volju naroda izraženu na prvim višestranačkim izborima, Republiku Hrvatsku doveli do osamostaljenja, suverenosti i međunarodnog priznanja.
Uspostavom demokratskih sloboda građana i državnim suverenitetom kao temeljnim odrednicama započeli smo povratak, kako je u svom vizionarskom govoru istaknuo prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.Jedna od prvih i najtežih prepreka na tomu putu bila je velikosrpska agresija kojoj smo se, zahvaljujući hrabrim hrvatskim braniteljima i njihovoj žrtvi, uspješno oduprijeli. Njihove hrabrosti, odlučnosti i ustrajnosti prisjećamo se s najvećim poštovanjem«, istaknuo je Plenković.


Danas, kao članica Europske unije i dio zapadnoeuropskog civilizacijskog kruga, pridonosimo globalnoj sigurnosti i stabilnosti te nam je, nakon samo šest i pol godina punopravnog članstva, pripala dužnost i čast predsjedati Vijećem Europske unije, navodi u čestitci premijer i dodaje:


»U prve tri godine mandata učvrstili smo gospodarski rast, nastavili s poreznim rasterećenjima i strukturnim reformama te vratili kreditni rejting Hrvatske na investicijsku razinu. Povećali smo zaposlenost i postigli respektabilni rezultat u javnim financijama što nam je omogućilo da se snažnije i kvalitetnije uhvatimo ukoštac s globalnom krizom izazvanom koronavirusom.


Foto galerija: Obilježavanje Dana državnosti na Mirogoju Foto: Davor Kovačević


Zahvaljujući odgovornosti svih građana te pravodobnim i učinkovitim mjerama kontroliramo epidemiju, zbog čega je stanje u Hrvatskoj bolje nego u brojnim drugim zemljama«, ističe.


»Uvjereni smo da ćemo u novim okolnostima zajedničkim naporima i uzajamnim uvažavanjem uspješno prebroditi i ovu krizu te nastaviti s reformama koje će omogućiti dostojanstven život i bolji standard svim našim građanima.


Dragi sugrađani, Hrvatice i Hrvati u Domovini i inozemstvu, uime Vlade i osobno od srca vam čestitam Dan državnosti«, stoji u čestitci premijera Plenkovića u povodu Dana državnosti, izvijestila je Vladina služba za odnose s javnošću.