Sabor RH

Plenković izrazio žaljenje zbog smrti male Madine, novi sukob s Buljem i Sandrom Benčić

Hina

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

„Ono što ne želimo, ne želimo ljudske tragedije, granica se prelazi na graničnim prijelazima, svi koji dođu na granicu i zatraže azil imaju tretman kakav im po zakonu pripada. Oni koji idu na nezakonit način, ne mogu ući, ne samo u Hrvatsku, nego u bilo koju zemlju EU“, naglasio jePremijer Andrej Plenković izrazio je u srijedu žaljenje zbog smrti djevojčice Madine Hussiny, kazao kako će Hrvatska poštovati presudu Europskog suda za ljudska prava (ESLJP), te kako Davor Božinović ostaje ministar unutarnjih poslova.


Poštovat ćemo presudu, izuzetno nam je žao zbog smrti djevojčice, a ministar će raditi svoj posao i na ovom predmetu i dalje, odgovorio je premijer u saborskom ‘aktualnom prijepodnevu’ Viliju Matuli (ZLB) koji je ustvrdio da ta presuda pokazuje duboku nekompetenciju hrvatskog upravljanja migracijama i ozbiljno ugrožava ulazak u Schengen, te upitao hoće li se Božinoviću zahvaliti na suradnji.


ESLJP je presudio da su Hrvatska, preciznije vaša Vlada, odnosno vi premijeru, krivi ste za povredu prava na život djevojčice Madine iz Afganistana, ta je presuda jedan od najvećih udaraca za vašu Vladu, kazao je Matula.
Premijer odbacuje tvrdnje o osobnoj ili Vladinoj odgovornosti.


„Čestitam što se tiče performansa, vidi se da ste glumac, ali baš takvu podvarijantu J’accuse (Optužujem), da sam osobno odgovoran za to što se dogodilo, ili Vlada (odbacujem)“, poručio mu je premijer.


Izrazio je žaljenje zbog smrti djevojčice, čime su, dodao svi bili šokirani i potreseni.


Kad je pak o presudi ESLJP riječ, ističe kako je od nadležnih zatraženo da je temeljito prouče i analiziraju.


Plenković je naglasio i kako danas postoji ozbiljan globalni problem, problem nezakonitih migracija, krijumčara, nesretnih obitelji, ali i orkestriranu, organiziranu nezakonitu migraciju gdje mnogi koriste situaciju ne bi li došli u članice EU i to kroz različite situacije.


„Ono što ne želimo, ne želimo ljudske tragedije, granica se prelazi na graničnim prijelazima, svi koji dođu na granicu i zatraže azil imaju tretman kakav im po zakonu pripada. Oni koji idu na nezakonit način, ne mogu ući, ne samo u Hrvatsku, nego u bilo koju zemlju EU“, naglasio je.


Matula nije zadovoljan premijerovim odgovorom, uzvraća mu da je izrazio sućut, no da se nije službeno ispričao obitelji stradale djevojčice Madine.


Premijer nije želio komentirati navodne izjave Alenke Markotić


Premijer nije želio komentirati navodne izjave Alenke Markotić da se cjepivo mora ispitati na nečijoj djeci da bi bilo sigurno.


Nisam gledao emisiju i ne znam je li to što ste citirali tako, je li bilo u kontekstu, odgovorio je Nikoli Bartulici (DP) koji je naveo kako je Markotić u jednoj televizijskoj emisiji rekla „A na čijoj ćemo djeci ispitati cjepiva? Dakle, brojna cjepiva rađena u zapadnim zemljama ispitivana su u siromašnim područjima Azije i Afrike. Na sirotinjskoj djeci, na nečijoj djeci se to mora ispitati da bi moje dijete bilo sigurno“.


Poruka Bulju


Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu da uzimanje brisa iz nosa nikome ne bi trebao biti problem, ne boli, traje manje od sekunde i samo malo škaklja, spočitnuvši Mostovu zastupniku Miri Bulju kako je u subotu prosvjedovao protiv brisa, a danas s njim ušao u Sabor.


“Kako ste se u subotu mogli naslikavati kontra brisa, a jutro uzeti bris i doći u Sabor”, upitao je Plenković tijekom saborskog aktualnog prijepodneva sinjskog gradonačelnika Bulja koji je prigovorio zbog uvođenja covid potvrda.


“Meni se čini da bris nije problem, malo škaklja, ali ne boli”, istaknuo je Plenković i dodao kako ne ne shvaća da je jednom gradonačelniku toliki problem bris koji traje 0,3 sekunde.


Naglasio je kako se uvođenjem covid potvrda “dižu filteri” i više testira te da opravdanost te mjere pokazuje podatak da je od 48 tisuća antigenskih testova 690 bilo pozitivnih.


Bulj je, naime, ocijenio da Nacionalni stožer civilne zaštite donosi odluke mimo zakona. “Preko vikenda u roku tri dana kao šumski razbojnici nezakonito ste uveli covid potvrde i podijelili narod”, poručio je.


Bulj premijeru: Vi ste strašljivi, niste uzeli pušku u ruke kad brojni jesu


Istaknuo je kako se ne boji testiranja, ali da je za pravo izbora. “Ne bojim se testiranja ni vate, vi ste strašljivi jer kada je trebalo, brojni ljudi su uzeli pušku, a vi niste”, uzvratio je Bulj premijeru.


Na ponovne prozivke Sandre Benčić (Možemo!) o povezanosti HDZ-a i korupcije Plenković je opetovao kako su to floskule i upitao ju kako ide kadroviranje u Zagrebačkom Holdingu.


“Dolazite u Holding kao siva eminencija kadrovskih poslova Možemo!, kao glavni tihi kadrovik, volio bih znati zašto ste tako bitni da se Vas pita”, poručio je Plenković zastupnici.


Ponovio je kako vlast funkcionira na temelju trodiobe vlasti, da nema nedodirljivih, generalizacija, pokrivanja, utjecaja, tajnih naloga ni unaprijed informiranja o tajnim izvidima.


Benčić: Premijer priča bedastoće i laže


Benčić je premijera prozvala da priča bedastoće, ali i da laže, istaknuvši da nikada fizički nije ušla u Holding.


“A o vašem kadroviranju govori primjerice ministar unutarnjih poslova koji je izravno odgovoran za opstruiranje istrage u slučaju djevojčice Madine, ministar Banožić koji se vozi na godišnjem vojnim avionom…”, navela je Benčić.


I Davor Bernardić (Klub socijaldemokrata) zbog korupcije je prozvao Plekovića i rekao mu kako je dobio “novu šamarčinu iz Bruxellesa zbog korupcije”.


“Long time no see”, poručio mu je Plenković i dodao kako je od njega očekivao više originalnosti. “Nijednu lekciju niste naučili, bili ste mi simpatični i dragi, ali toliko floskula i ponavljanje ničega, a ništa originalno nije dobro”, kazao mu je premijer i ponovio da pravosuđe nije HDZ-ovo te da je to “šuplja priča”.


Bernardić je, pak, zaključio da je Plenokivić nervozan kada ga se pita o korupciji. “Zašto se nervozni”, upitao ga je.


Ministar rada Josip Aladrović najavio je tijekom ‘aktualca’ da će se mjere aktivne politike zapošljavanja ubuduće usmjeriti na kreiranje radnih mjesta. “Očekujemo porast stope zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti, brzo ćemo dostići brojke koje će u apsolutnom iznosu biti najveće od osamostaljenja RH”, istaknuo je Aladrović.